|

Pilóta nélküli MiG-21-es Szíriából

2012. június 21-én egy szíriai pilóta dezertált gépével Jordániába. A gép vizsgálata során kiderült, hogy nem egy „mezei” 21-es, hanem átalakították.

A menedékjogot kapó Hassan Hamada százados gépét a dezertálás után Szíria nagyon vissza akarta szerezni, most már érthető, hogy miért. Hisz nem csak egy géppel fogyatkozott meg a légierő állománya, hanem egy különleges MiG-21-essel, melynek vezérlőrendszerét átalakították, emiatt képes volt autonóm csapásmérő feladatokat is végrehajtani.

Hamada beszámolói szerint a gépet olyan bevetéseken használná a Szíriai Légierő, ahol halálos vegyi fegyvereket vetnek be.

A Syrian MiG-21 fighter plane is seen after the pilot landed at the King Hussein military air base

Egy izraeli kutató, Tal Inbar elmondta, hogy a környéken nem Szíria az egyetlen ország, ahol ilyen géppel rendelkeztek/rendelkeznek, de nem emiatt aggódnak a legjobban.

A legnagyobb veszélyt jelenleg az jelenti, hogy ha megbukik a szíriai vezetés, akkor a felhalmozott biológiai fegyvereket sikerül-e biztonságos helyen megőrizni és megsemmisíteni, vagy hasonló sorsra jutnak, mint a líbiai haderő fegyverei és a környező országokban tevékenykedő terrorszervezeteknél kötnek ki.