|

HTKA Hírhalom 2018. 38. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Az Indiai Légierő parancsnoka parancsot adott a Repülőegyészségügyi Intézménynek, hogy vizsgálja ki a pilóták alvásproblémáit. A kialvastlanság miatt álmos pilóták veszélyeztetik a repülésbiztonságot (ami Indiában különösen rossz mutatókkal rendelkezik), és legalább egy MiG-21 elvesztését okozta.

Szeptember 19-én nem sokkal felszállást követően lezuhant egy MiG-31 Oroszország középső részén, Nyizsnyij-Novgorod régióban. A pilóták sikeresen katapultáltak. A gép kiképzőrepülésre indult, nem volt rajta fegyverzet. Az első hírek műszaki hibára utalnak. A baleset kivizsgálását megkezdték.

A US Navy szakértői befejezték a VFC-111 kötelékébe tartozó F-5N balesetének kivizsgálását. Az „agresszor” gép 2018. augusztus 9-én zuhant le, a vizsgálóbizottság pedig a héten publikálta az eredményt. Nem vonták felelősségre sem a pilótát, sem a műszakiakat, de rávilágítottak arra, hogy a baleset idején a pilóta olyan manővereket hajtott végre, amelyek azon a repülési magasságon már tiltottak. A menőver végén az orra függőlegesen felfelé állt, az irányfelületek hatástalanok voltak és a gép elvesztve sebességét háti helyzetben dugóhúzóba került. A pilóta nem tudta kivenni kénytelen volt katapultálni.

Szeptember 18-án, helyi idő szerint 16 óra körül lezuhant és megsemmisült az USAF egyik T-6A Texan II típusú turbólégcsavaros kiképzőgépe. Az 05-6209 oldalszámú példány pilótái sikeresen kapatultáltak és kisebb sérülésekkel megúszták az esetet.

Szeptember 20-án egyelőre ismeretlen okokból elvesztítette egyik Hongdu K-8S Karakorum típusú sugárhajtású kiképzőgépét a Szudáni Légierő. A pilóták sajnos nem élték túl a balesetet.

A Saab AB felajánlotta Thaiföld és a Dél-afrikai Köztársaság Gripen-flottája számára az MS20 szoftvercsomagot. A svéd, cseh és magyar Gripenekre telepített fejlesztés új fegyverintegrációkat, új radarmódokat, fejlettebb kommunikációs lehetőségeket tartalmaz.

A Kanadai Királyi Légierő deceber 1-jével kivonja aktív szolgálatból a CH-124 Sea King helikoptereket. A jeles dátumot – méltó módon – többnapos rendezvénysorozattal ünneplik.

Az USAF sikeresen tesztelte a harctéri sérülések felmérésére fejlesztett RADAS (Rapid Airfield Damage Assessment System) rendszert. A kvadrokopterre függesztett kamerarendszer segítésével mérik fel és elemzik a helyzetképet.

Forrás: USAF ,

A DSCA rábólintott 50 darab MK 15 Phalanx CIWS légvédelmi rendszer leszállítására az Egyesült Királyság számára. A britek a Block IB Baseline 2 verziót kapják meg, a csomag értéke 75 millió dollár.

A Raytheon azon ügyködik, hogy felkeltse az USAF érdeklődését az JPALS (Joint Precision Approach and Landing System) automatikus leszállást segítő rendszere iránt. Az akár Humvee-val szállítható, hordozható eszköz kiváló segítség lenne az elhagyatott repülőterekre leszállni vágyó F-35 gépek számára. A US Navy már megrendelte a rendszert, így az márintegrálásra került a Lightning II fedélzetére.

A Thai Királyi Légierő 4 darab H225M szállító helikoptert rendelt az Airbus Helicopters vállalattól, mellyel a teljes flottájuk 12 gépre nő majd.

Forrás: Airbus ,

Az Amerikai Egyesült Államok szankciókat vezet be Kína ellen, mert az ázsiai ország az embargó ellenére Szu-35 típusú vadászbombázókat és Sz-400 típusú légvédelmi rendszereket vásárol Oroszországtól.

Megvan az első UAV-légigyőzelem, ugyanis egy teszt alkalmával az MQ-9 Reaper sikeresen lelőtt egy másik drónt levegő-levegő rakétával. Az eset még tavaly novemberben történt, de csak most hozták nyilvánosságra. A rakéta típusa nem ismert és a lelőtt drónról sem közöltek információt.

Egy vietnami tévériport során derült fény arra, hogy az ázsiai ország Szuhoj vadászbombázóihoz rendszeresítették az R-77 rakétát. A Szu-30MK2 Flanker és más típusaikhoz korábban R-27 és R-73 rakétákat rendszeresítettek.

Az Insitu vállalat bemutatta az Integrator pilóta nélküli repülőgép megnövelt hatótávú változatát. A műholdas kommunikációs rendszerrel felszerelt gép akár 10 órát is a levegőben tölthet.

Hollandia 28 darab AH-64D Apache helikopterének modernizációjáról írt alá megállapodást. A harci helikoptereket a legmodernebb „E” változatra korszerűsítik. Azt nem közölték, hogy az 1 milliárd dolláros korszerűsítési programot az Egyesült Államokban vagy Hollandiában hajtják-e végre.

Sokkoló felvétel került nyilvánosságra a dél-koreai MUH-1 Surion júliusi balesetéről. A vizsgálatok megállapították, hogy a főrotortengely sérülése okozhatta a főrotoragy leválását. A beszállító hibás hőkezelési áljárást akalmazott a tengelyen, ez okozhatta a repedések kialakulását.

India sikeres tesztet hajtott végre saját fejlesztésű hordozható tankerhárító rakétájával (MPATGM). A sajtóanyag híradása szerint több különböző távolságból (köztük a maximális hatótávról indítva) is sikeresen megsemmisítette a célpontot.

Befejeződött a francia Charles de Gaulle repülőgép-hordozó felújítása. A 2016 decemberében kezdődött munka végeztével szeptember 12-én hajózott ki a gall hajó.