|

Vízre bocsátották a Zumwalt-osztály névadó egységét

Október 28-án vízre bocsátották a Zumwalt-osztály névadó egységét, a USS Zumwalt (DDG 1000) rombolót, mely új korszakot nyithat a US Navy történelmében.

A General Dynamics Bath Iron Works szárazdokkjában vízre bocsátották az első Zumwalt-osztályú rombolót. A partmenti hadműveletekre és a szárazföldi csapatok tűztámogatására optimalizált hajóegységet a tengeri teszteket követően várhatóan 2014 végén veheti át a US Navy, a kezdeti műveleti képességet (IOC) 2016-ra érheti el az új romboló, mely szolgálatba állását követően testvérhajóival egyetemben az Egyesült Államok legnagyobb hadihajóit képviselik majd az 1961-ben hadrendbe állt nukleáris meghajtású cirkáló, a Long Beach után.

Forrás: US Navy

A hajóosztály névadója | Forrás: US Navy ,

A jelenleg szóban forgó Zumwalt-osztálynak egyébként elég hányattatott sorsa volt. A 90-es években a Project DD-21 néven kezdte meg pályafutását, a hipermodern hajó terve 2000-ben azonban derékba tört, mikoris az anyagi támogatását lényegében megfelezték. A haditengerészet ennek ellenére nem törölte a programot, hanem némiképp visszafogva egy kevésbé radikális formára gyúrta át. Ez lett a DDG-1000.

Az osztály fontos jellemzője a „lopakodó” jelleg. Bár maga a hajó nagyobb lesz a haditengerészet jelenlegi Arleigh Burke-osztályú rombolóinál, a radarkeresztmetszete mégis jóval kisebb. Mindez a vízvonal felett szűkülő szélességű hajótörzsnek és a kompozit anyagok széleskörű használatának tudható be. Továbbá jelentősen csökkentették az akusztikai észlelhetőséget is, melynek szintjét a Los Angeles osztályú tengeralattjárókéhoz hasonlítja a haditengerészet. Végül, hogy teljes legyen a kép, a hősugárzást is igyekeztek redukálni különféle hűtési technikákkal.

A Zumwalt-osztály tagjait később lézerfegyverrel is fel kívánják szerelni

A Zumwalt-osztály tagjait később lézerfegyverrel is fel kívánják szerelni ,

Az átlagosnak nem nevezhető Zumwalt-osztály egy multifunkciós rombolót takar, melynél az egykori csatahajókhoz hasonlóan kiemelt prioritással bír majd a szárazföldi csapatok tűztámogatása. Ennek hathatós megvalósítását célozza a BAE Systems mérnökeinek keze alatt formálódó Advanced Gun System. A 155 milliméteres, irányított lövedék az első elképzelések szerint vertikális indítócsövekből került volna indításra, végül azonban egy hagyományosabb löveg lett hivatott útnak indítására. A horizonton túli csapásmérést lehetővé tévő, nagy hatósugarú, rakétarásegítéssel és GPS irányítással bíró lövedéket (Long Range Land Attack Projectile, LRLAP) a Lockheed Martin fejleszti. Az 50 méter alatti pontossággal bíró fegyvert 2005-ös tesztje során 109 km-es távolságba sikerült kilőni. A 12 lövedék/perc teljesítményre képes AGS rendszerből a Zumwalt-osztályú rombolókon kettő lesz megtalálható.

A US Navy eredetileg 32 rombolót szeretett volna a helipaddal is ellátott osztályból, ám ez a szám először 24-re, majd 7 hajóra redukálódott az elsősorban az új technológiák miatti magas költségek miatt. Egyelőre azonban csak 2 prototípus megépítésére van lehetősége a haditengerészetnek, de terveznek még egy harmadik példányt is. Az alacsony darabszám és a komplexitás miatt a hajók árcédulájáról 3,3 milliárd dollár kacsint vissza.


A vízre bocsátásról további képek a hír alatti fórumrészben.