|

Elkezdődhet a Zumwalt-osztály építése

Megkezdődhet a Zumwalt-osztály első két egységének építése, miután a haditengerészet tegnap 2,8 milliárd Dollárt osztott ki a Northrop Grummannek és a General Dynamics-nak. Mint arról januárban beszámoltunk az év elején az előrehaladott egyeztetések miatt már nagyon közelinek minősítették ezen eseményt a két, hajógyártással is foglalkozó cég illetékesei.

A USS Zumwalt (DDG-1000) a General Dynamics Maine államban található Bath Iron Works üzemében épül majd, míg az egyelőre nevet nem kapott DDG-1001 a Northrop a Missisipi állam területén felvő Ingalls-i hajógyárában. A két cég megosztja a munkálatokat, hiszen a Zumwalt szuperstruktúráját és a hangárrészleget a Northrop, míg a DDG-1001 elülső-középső törzsét a Generaly Dynamics építi.

A hajók árcédulájáról 3,3 milliárd Dollár kacsint vissza, ami a haditengerészet reményei szerint majd lejjebb esik. Ugyanakkor független kormányzati elemzések inkább emelkedést, 5 milliárd körüli árat tartanak valószínűbbnek. A szóban forgó 2 hajó költségeit a 2007-es költségvetésben fedezték, a haditengerészet pedig február elején a harmadik hajó finanszírozására nyújtott be kérelmet a 2009-es költségvetési évre.

A Zumwalt-osztály hajói az Egyesült Államok legnagyobb hadihajóit képviselik majd az 1961-ben hadrendbe állt nukleáris meghajtású cirkáló, a Long Beach után. Az anyahajókat értelemszerűen nem számítva csak a volt Szovjetunió által a hidegháború alatt épített 4, nukleáris meghajtású, Kirov-osztályú,rakétás csatacirkáló tekinthető nagyobbnak. A Kirov-osztály hajóiból ma már csak kettő, az Admiral Nakimov (ex-Kalinin) és a Pjotr Velikij (azaz Nagy Péter, az ex-Yuri Andropov) aktív. A két hajó az orosz flotta legnagyobb és legerősebb hadihajóit képviselik.

Kirov-osztályú rakétás cirkáló
Az egyik Kirov-osztályú egység

A Zumwalt-osztáyról egy röpke összegzés olvasható januári, Célegyenesben a DDG-1000 Zumwalt? című hírünkben.

USS Long Beach
A nem túl kecses USS Long Beach 33 éven át, 1995-ig állt hadrendben.