|

Célegyenesben a DDG-1000 Zumwalt?

Az amerikai haditengerészet és két fő hajógyártója (General Dynamics és a Northrop Grumman) a nyilatkozatok alapján igen közel állnak, hogy nyélbe üssék a DDG-1000 Zumwalt osztályú rombolók gyártásáról szóló szerződést. Az amerikai haditengerészet hajóbeszerzési területén vezető szerepet betöltő Chuck Goddard ellentengernagy úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt hónap során számos előrelépés született és már nagyon-nagyon közel állnak az eseményhez.

A jelenleg szóban forgó DDG-1000 Zumwalt osztálynak ellég hányattatott sorsa volt. A 90-es években a project DD-21 néven kezdte meg pályafutását. A hipermodern hajó terve 2000-ben azonban derékba tört, mikoris az anyagi támogatását lényegében megfelezték. A haditengerészet ennek ellenére nem törölte a programot, hanem némiképp visszafogva egy kevésbé radikális formára gyúrta át. Ez lett a DDG-1000.

DDG-1000 Zumwalt koncepciórajz
A DDG-1000 Zumwalt koncepciórajza

A haditengerészet eredetileg 32 rombolót szeretett volna ezen osztályból, ám ez a szám először 24-re, majd végül mindössze 7 hajóra redukálódott az elsősorban az új technológiák miatti magas költségek miatt. Egyelőre azonban csak 2 prototípus megépítésére van lehetősége a haditengerészetnek.

Értelemszerűen az egyik hajót a General Dynamics, a másikat pedig a Northrop Grumman építi majd. Ezebn két hajó anyagi támogatását a 2007-es költségvetésben szavazták meg. A két prototípus egyenként 3,3 milliárd Dollárjába fog kerülni a
haditengerészetnek.

Az osztály fontos jellemzője a lopakodó/stealth jelleg. Bár maga a hajó nagyobb lesz a haditengerészet jelenlegi Arleigh Burke osztályú rombolóinál a radarkeresztmetszete mégis jóval kisebb lesz. Mindez a vízvonal felett szűkülő szélességű hajótörzsnek és a kompozit anyagok használatának tudható be. Megjegyzendő, hogy az ilyen kialakítású hajótörzs gyakori volt anno
a fa építésű hadihajók között, de a későbbi korok acélszörnyei között is megtalálható volt. Példaként említhetőek a 19./20. század fordulójának egyes francia hadihajói.

A törzs orrának kialakítása végett lényegében áttör a hullámokon ahelyett, hogy „meglovagolná” azokat. További stealth faktor, hogy jelentősen csökkentik az akusztikai észlelhetőséget is, melynek szintjét a Los Angeles osztályú
tengeralattjárókéhoz hasonlítja a haditengerészet. Végül, hogy teljes legyen a kép a hősugárzást is igyekeznek redukálni különféle hűtési technikákkal.

Az átlagosnak nem nevezhető Zumwalt osztály egy multifunkciós rombolót takar, melynél az egykori csatahjókhoz hasonlóan kiemelt prioritással bír majd a szárazföldi csapatok tűztámogatása

Ennek hathatós megvalósítását célozza a BAE Systems mérnökeinek keze alatt formálódó Advanced Gun System. A 155 mm-e, irányított lövedék az első elképzelések szerint vertikális indítócsövekből került volna indításra, azonban jelenleg már egy hagyományosabb löveg elrendezés lesz hivatott útnak indítására.

AGS és a LRLAP
Koncepciórajz a AGS-ről

A horizonton túli csapásmérést lehetővé tévő, nagy hatósugarú, rakétarásegítéssel és GPS irányítással bírő lövedéket (Long Range Land Attack Projectile, LRLAP) a Lockheed Martin hegesztgeti. Az 50 méter alatti pontossággal bíró lövedéket 2005-ös tesztje során 109 km-es távolságba sikerült kilőni. A 12 lövedék/perc teljesítményre képes AGS rendszerből a Zumwalt-osztályú rombolókon kettő lesz megtalálható.