|

HTKA Hírhalom 2017. 7. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Új típussal bővült a Tunéziai Haderő miután megkapták az első 6 OH-58D forgószárnyasukat. A Kiowa Warriorokból 24 darabot vesznek át az Amerikai Hadseregtől kivont példányokból, ezek a terroristák elleni harcban nyújtanak majd hatalmas segítséget a földi erőknek. A fennmaradó mennyiséget március végéig kapják meg.

A szerb Tanjug hírügynökség jelentette, hogy Moszkva még április vége előtt 6 MiG-29-es szállít le a Szerbiába. A vadászgépeket a már meglévő 4 példánnyal együtt otthon modernizálják, orosz mérnökök segítségével. A munkálatok után 2018-ban állnak szolgálatba, a 204. század állományában.

Különleges rakománnyal a fedélzetén rugaszkodott el a talajtól a Pakisztáni Légierő egyik C-130-a február 1-én. A Hercules rakterében egy ló utazott, akit a pakisztáni miniszterelnök adományozott a katari emírnek.

Közös programmenedzsmentet alapított Indonézia és Dél-Korea a KF-X projekt levezénylésére. Egy új irodát nyitottak meg az utóbbi országban február 8-án, ahova a PT Dirgantara Indonesia 74 fős munkaerőt küldött. A jelenlegi menetrend szerint jövőre végeznek a tervezési fázissal, a prototípus első repülésére pedig 2021-ben vagy 2022-ben kerülhet sor, ami, ismerve a többi 5. generációs vadászbombázó nehézkes fejlesztését, optimista becslésnek tűnik.
Aki bővebben szeretne olvasni a két ország együttműködéséről, az ide kattintson, akit pedig az érdekel, milyen erőforrás szolgál majd a gép meghajtásáról, annak ide tessék.

Fotó: Greg Waldron/Flightglobal ,

A Sentry Savannah 17-2 gyakorlaton készült képek alapján az USAF újabb egysége kapta meg a Snpier célmgjelölő konténert. Ezúttal a 142. vadász ezredről derült ki, hogy már alkalmazzák az eszközt, az F-15C-k hordozhatják azt a törzs alatti pilonon. Ugyan a konténert vadászbombázókhoz tervezték, a tisztán vadász feladatú gépek képességeit is nagyban kibívőtik a képalkotó kamerák, melyekkel tiszta időben nagy távolságról is azonosíthatóak a légi célok. Az USAF vadász egységei közül eddig a 104. és a 125. ezred 15-ösöein jelent meg a berendezés, a 142-esek a harmadikak a sorban.

A karbantartók épp a konténer felfüggesztésével vannak elfoglalva | Fotó: U.S. Air National Guard ,

Első alkalommal indított H-35 hajók elleni rakétát az Indiai Haditengerészet modernizált Il-38SD tengerészeti járőrgépe a Tropex 17 hadgyakorlaton a múlt héten.

Csalódottak lehetnek az Amerikai Tengerészgyalogság VMA-311-es századának hajózói – a tervek szerint ők lettek volna a sorban a következők, számszerűleg a harmadikak, akik megkapják az F-35B-t. Az egység az AV-8B Harrier II típust repüli, és ez okozza a típusváltás késedelmeit is: a Harrierek bevethetősége 23%-ot javult, emiatt pedig a vezetőségnél úgy döntöttek, hogy a következő század, mely megkapja az 5. generációs típust, a jelenleg F/A-18A/B Horneteken repülő VMFA-122-es lesz.

Görögország modernizálni szeretné F-16-os flottáját. A védelmi miniszter, Panos Kammenos rábólintott a projekt elindítására, mely során a V változat szintjére hozzák a jelenleg is potens vadászbombázók képességeit. Az átalakítás 1,7-2 milliárd dollárjába kerül majd a görög adófizetőknek. Emellett a távolabbi jövőre is gondolnak, már tervezik az F-35 beszerzéshez szükséges pénzalap elkülönítését.

A RAF Lossiemouth bázisának alkalmazottai egy éra végének lehetnek a szemtanúi a következő hónapban, ugyanis feloszlatják a légierő 15. tartalékos századát. Történetük még az első világháborúra nyúlik vissza, alapításukra 1915. március 1-én került sor. Később részt vettek a második világháborúban és a Sivatagi Vihar hadműveletben is, mielőtt 1994-ben Lossiemouth-be települtek volna. Jelenleg a Tornado GR4 típust repülik, és elsődleges feladatuk a fiatal pilóták képességeinek fejlesztése, hogy hogyan használják legjobban a gépüket és fegyvereiket. A feloszlatásukra a Tornadok 2019-es kivonásának előkészítésének részeként kerül sor. Az esemény miatt egy fotó pályázatot is szerveztek, fényképészek képeit várják, melyeken szerepelnek a század Tornadoi.

Fotó: Mark Harkin ,

A dél-koreai védelmi minisztérium megerősítette, hogy az Amerikai Egyesült Államok Csendes-óceáni haderejének parancsnoka, Harry Harris admirális azt javasolta, hogy legújabb rombolójuk, a USS Zumwalt Dél-Koreába települjön először.

A USS Zumwalt 2016. áprilisában | U.S. Navy ,

A következő videón a DARPA által támogatott Aurora’s SideArm UAV indító és elkapó rendszer működése tekinthető meg, mind a jelenlegi valós képesség, grafikán pedig a jövőbeli alkalmazhatóság.