|

Megvan a KF-X program legfontosabb beszállítója

Lerántották a leplet a dél-koreai ötödik generációs vadászbombázó kifejlesztését célzó KF-X program hajtómű-beszállítójáról.

A védelmi beszerzésekért felelős DAPA (Defense Acquisition Program Administration) hivatalosan bejelentette, hogy a General Electric szállíthatja a KF-X program végtermékének erőforrását. A 3.5 milliárd dolláros üzlet elnyeréséért az amerikai vállalat ajánlata az európai Eurojet pályázatát múlta felül. A GE ajánlata tartalmazta a F414-GE-400 erőforrások helyi gyártását is, de költségek és technológia területén is verte a konkurens EJ200-ast.

A GE nem ismeretlen Dél-Korea számára, a vállalat 1300 hajtóművet szállított már 600 koreai harci repülőgép számára. Jelenleg a T/A-50 Golden Eagle sugárhajtású kiképzőgép F404 típusú erőforrását, valamint az Aegis rombolók LM2500 típusú gázturbináját gyártják helyben.

Forrás: KAI

Forrás: KAI ,

A KF-X program célja az F-16 Block 50-essel egy kategóriájú, alacsony észlelhetőségű vadászbombázó létrehozása külföldi cégek támogatásával: a KAI a Lockheed Martin közreműködésében fejleszti az ötödik generációs vadászbombázót. Számos dolgot az F/A-50-ből emelnek majd át, így a digitális vezérlőrendszer, a segédhajtómű (APU), a fedélzeti oxigénellátó rendszer (OBOGS) és a futómű is a Golden Eagle harcias változatából érkezik majd a költségek alacsonyan tartása érdekében.

Saját fejlesztésű lesz viszont az avionika, a dél-koreai mérnökök hazai radaron is dolgoznak. Az 1000 darab adó-vevő egységből álló, jelenleg 75 százalékos állapotban lévő, aktív fázisvezérlésű berendezés teljesítményével a Northrop Grumman APG-80 radar szintjét kívánják elérni, de minden bizonnyal szükségük lesz külső segítségre is. A radart fejlesztő LIG Nex1 elektro-optikai célmegjelölő rendszert is szán a géphez, a besugárzásjelző pedig megegyezik majd a KF-16-osokon használtakkal. Mindkét berendezés fejlesztéséhez egyébként külföldi segítséget is várnak.

A védelmi minisztérium 120 példány rendszeresítését tűzte ki célul, emellett egy külföldi megrendelő is van a típusra: Indonézia 50 darabot igényelt, emellett beszállt a fejlesztési költségekbe is.