|

KF-X: Indonézia a program fejlesztési költségének ötödét állja

Újabb fejlemény Dél-Korea jövőbeni saját fejlesztésű 5. generációs vadászbombázója kapcsán: ezúttal a mocskos anyagiak kerültek terítékre. Dél-Korea és Indonézia között évekre visszanyúló egyeztetés zajlik a KF-X programról, pontosabban Indonézia szerepvállalásának részleteiről. Erről született ma megállapodás 2 szerződés formájában.

Az anyagi szerepvállalást taglaló megállapodás értelmében Jakarta a Korea Aeospace Industries és a Lockheed Martin páros által elnyert fejlesztési program költségeit 20 százalékban fedezi, mely mintegy 1,3 milliárd dollárt jelent. Ezen felül májusban 100 mérnök érkezik Dél-Koreába a PT Dirgantara Indonesia-tól, hogy részt vegyenek a fejlesztési programban.

Fotó: Greg Waldron/Flightglobal

Fotó: Greg Waldron/Flightglobal ,

A megállapodás értelmében a repülőgépiparral rendelkező Indonézia – az értelemszerűen begyűjtött fejlesztési tapasztalatok mellett – megkapja az egyik prototípusát is a gépnek némi technológiai információkkal megfűszerezve.

Jakarta egyébként nem egy összegben szabadul meg majdnem másfél milliárd dollártól, hanem a 20-as évek közepén hadrendbe állítandó típus fejlesztési ideje alatt elosztva fizeti azt: idén a programköltség 1 százalékát, míg 2017-től kezdődően minden évben a költség 2 százalékát fizetik majd be.

Mint arról már többször írtunk Szöul 120 darabot tervez vásárolni légiereje számára az egyelőre KF-X jelölés alatt futó gépből. Jakarta kisebb, 80 darabos mennyiségben gondolkozik az IF-X jelölést kapott változat kapcsán.

A KF-X program mostanában inkább annak kapcsán szerepelt híreink között, hogy az USA törvényhozása nemet mondott olyan technológiák átadására, amiket Dél-Korea remélt hogy megkap az F-35 mellé kért technológiai transzfer csomag részeként. Kritikusan fontos dolgokról van szó, melyek kifejlesztése nem egyszerű dolog, így a KF-X/IF-X program kapcsán nem kizárt európai részvétel sem. A svéd Saab AB-vel például szintén több évre visszamenő a kapcsolat a KF-X program kapcsán.