|

A GE csatlakozna a KF-X programhoz

A General Electric dél-koreai leányvállalata csütörtökön bejelentette: csatlakozna az ötödik generációs vadászbombázó fejlesztési programjához és hajtóművel látná el a típust.

Továbbra sem dőlt el, hogy mely vállalat szállíthatja majd a KF-X program során kifejlesztett vadászbombázó hajtóműveit, a DAPA (Defense Acquisition Program Administration) szeptemberben indít tendert a jelentkezők versenyeztetésére. Jelenleg még az sem eldöntött amúgy, hogy egy-, vagy kéthajtóműves típust fejlesztenek-e, így milyen tolóerejű erőforrásokról lenne szó.

A tavaly októberben bemutatott egyhajtóműves koncepció | Forrás: Korea Aerospace Industries

A tavaly októberben bemutatott egyhajtóműves koncepció | Forrás: Korea Aerospace Industries ,

A General Electric Korea augusztus 28-án jelentette be, hogy társulnának a KF-X programhoz, de nem csak hajtóműszállítóként, hanem az integrált rendszerek és avionika terén szerzett tapasztalatukkal segítenék a fejlesztést, emellett a globális marketingben is segítenék a Korea Aerospace Industriest.

A GE nem ismeretlen Dél-Korea számára, a vállalat 1300 hajtóművet szállított már 600 koreai harci repülőgép számára. Jelenleg a T/A-50 Golden Eagle sugárhajtású kiképzőgép F404 típusú erőforrását, valamint az Aegis rombolók LM2500 típusú gázturbináját gyártják helyben.

A GE ajánlata szerint a KF-X esetében szintén helyben oldanák meg a gyártást, mely a ROKAF (Republic of Korea Air Force – Dél-koreai Légierő) és Dél-Korea számára egyaránt előnyös lenne, nem csak stratégiailag, de munkahelyteremtés és technológia-átadás terén is.