|

Norvégia újabb F-35-ösöket rendel

A skandináv ország újabb példányokat vásárolna a Lockheed Martin egyhajtóműves, ötödik generációs típuscsaládjából.

Úgy tűnik, hogy Norvégia apránként szerzi be az áhított 52 darab F-35-ösből álló flotta gépeit, mivel csak így tudják „beleerőszakolni” a szűkös költségvetésbe. 2001-ben már megrendeltek 4 darabot (ezeken a pilóták átképzését végzik majd és 2015-2016 között kerülnek leszállításra), most újabb 6 gép beszerzését tervezik, melyeket a 2014-es költségvetésből finanszíroznak majd. Az újabb példányokat várhatóan 2018-ig szállítja le a Lockheed Martin.

Az F-35A első éjszakai légi utántöltése a tankerből fotózva

Az F-35A első éjszakai légi utántöltése | Fotó: Matthew Short, Lockheed Martin ,

Bár a skandináv ország 2008-ban már előzetesen kiválasztotta az F-35A-t, a JSF (Joint Strike Fighter) programban is részt vevő állam több egyéb ajánlatot is kapott, köztük a Saab ajánlotta külön norvég igényekre alakított, Gripen N típusjelzésű vadászbombázóját, azonban Norvégia vezetése úgy véli, náluk csak az F-35-ösnek van jövője. Az 52 darab F-35A beszerzése és rendszerbe állítása megközelítőleg 10 milliárd dollárba fáj majd az északi országnak, a teljes flotta várhatóan 2024-re állhat hadrendbe.

Az ötödik generációs típus fő állomáshelye az ország közepén található Ørland támaszpont lesz, de az északi részen, Evenes környékén egy másik bázist is létesítenek majd, innen adják majd a készültségi szolgálatot a tenger felől érkező betolakodók ellen.