|

Elkönyvelte első export megrendelését a SIMBAD-RC

Az MBDA gondozásában készülő kis hatótávolságú légvédelmi rendszerre kötött első export megrendelést az IDEX kiállításon jelentették be Abu-Dzabiban, bár azt nem árulták el pontosan mely haditengerészet vett a SIMBAD-RC-ből.

A bejelentés szerint az első darabokat 2015-ben fogják majd leszállítani és hajónként két SIMBAD-RC lesz felszerelve. A megrendelő kiléte mellett egyelőre a rendelt mennyiséget és az üzlet értékét is homály fedi.

A SIMBAD-RC egyébként a Mistral rakétacsaládhoz tartozik, lévén Mistral 2 rakétákkal operál. Egy indítóállványon két rakéta foglal helyet, amit a kezelője távolról irányít (így nincs kitéve közvetlen veszélynek a hajó fedélzetén). A paraméterek alapján leginkább kisméretű, gyors, esetleg lopakodó hajók légvédelmére a leginkább ideális. A gyártó szerint a hagyományos értelemben vett légi járművek mellett (repülőgép, helikopter), pilóta nélküli eszközök és hajó elleni rakéták ellen is használható.

SIMBAD-RC grafika | Forrás: naval.com.br

SIMBAD-RC grafika | Forrás: naval.com.br ,

„Egy olyan piaci standradra építkezve, mint a Mistral rakéta – amiből már 17 ezer darab lett gyártva – kifejlesztettünk egy egyszerű, magasan automatizált rendszert, ami nagymértékben növeli a harci alkalmazhatóságát a már egyébként is rendszerben levő rakétáknak.” – nyilatkozta Antoine Bouver, az MBDA vezérigazgatója.

One Response to “Elkönyvelte első export megrendelését a SIMBAD-RC”

  1. Arról lehet tudni valamit, hogy az ilyen és ehhez hasonló rendszerek újratöltéséhez mennyi idő és hány ember munkája szükségeltetik? Gondolom egy zsúfoltabb harci szituációban, ahol hemzsegnek a légi célok nem igazán elégséges 2-2db rakéta, még naszádok fedélzetén sem.