|

HTKA Hírhalom 2019. 2. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Január 2-án lezuhant és megsemmisült a Nigériai Légierő egyik Mil Mi-35M típusú harci helikoptere a Boko Haram elleni harcok során. A fedélzeten tartózkodó 5 fős személyzet életét vesztette a balesetben.


Január 9-én helyi idő szerin 10 óra 15 perckor lezuhant és megsemmisült a Francia Légierő 667-os oldalszámú Dassault Mirage 2000D típusú vadászbombázója. A gépet repülő hajózószemélyzet, Baptiste Chirié százados és Audrey Michelon hadnagy életét vesztette a balesetben. A baleset oka egyelőre ismeretlen.


A Török Légierő egyik C-130 Hercules teherszállítója Isztambul Atatürk repülőterén végrehajtott leszállás közben szenvedett durrdefektet. Az egyik főfutó abroncsa mondta fel a szolgálatot, melynek köszönhetően a Hercules közel egy órán át akadályozta a forgalmat a nemzetközi repülőtér 05-23 irányú pályáján, emiatt a gépeket a 17-35 pályára irányították.


Január 11-én helyi idő szerint 22 óra 38 perckor a Maláj Királyi Légierő egyik Pilatus PC-7 Mk II típusú kiképzőgépe vészhelyzetet jelentett és kényszerleszállást hajtott végre az Alor Setar Akadémia futópályáján, mely során lecsúszva a pályáról a füvőn állt meg. A pilóta sérülések nélkül túlélte az esetet.


8 darab H225M helikopterrel erősít Indonézia. A forgószárnyasok először a PT Dirgantara Indonesia vállalathoz kerülnek ahol megkapják a kutató-mentő feladatokhoz igényelt kiegészítő felszerelést és módosításokat. Leszállításuk után az Indonéz Légierő H225M flottája 14 példányt számlál majd.


Az Királyi Légierő az Eurofighter Typhoon FGR4-es szériájába tartozó példányaihoz megvásárolja a BriteCloud zavarórendszert. Az aktív radaros irányítású rakéták megtévesztésére szolgáló, a hagyományos dipól- és infracsapda szórókból indítható eszközt már megtalálható a Tornado GR4 vadászbombázók arzenáljában.

BriteCloud | Kép: Selex ES ,


A Jane’s értesülései szerint India 788 millió dollárt költ 108 új megerősített repülőgép fedezék építésére a kínai határhoz közel eső repülőtereken. A 3 bázis, melyet kiválasztottak a felújításra a Tezpur, Chabua és Hasimara városokban találhatók.


Az MBDA kibővíti a hazánkban is rendszeresített Mistral légvédelmi rakéták képességeit. Az év vége előtt tartott demonstráción bemutatták, hogy a fegyver hogyan teljesít kis méretű, nagy sebességű vízfelszíni célok ellen. Egy partra telepített, SIMBAD-RC haditengerészeti forgatható állványból indították a rakétát egy távirányítású csónakra, mely a parttól 3 kilométerre nagy sebességgel haladt a vízfelszínen. A tesztről készült videón is látható, hogy a rakéta eltalálta a célpontját, így a jövőben a hajókra nagy veszélyt jelentő robbanószerrel megrakott csónakok ellen is védelmet nyújthat a rendszer.


Az Interfax értesülései szerint újabb szerződést írt alá az Orosz Légierő a MiG-31-esek BM konfigurációra való modernizálásáról.


December 14-én avatták az F-35 első női tesztpilótáját, Rachael Winiecki-t. A 461. teszt századba tartozó őrnagy aznap repült először az 5. generációs típussal. Korábban A-10C pilótafülkéjében gyűjtött tapasztalatot, többet között Dél-nyugat Ázsiában, Kelet-Európában és a Csendes-óceáni térségben is megfordult. Később a 416. teszt században bizonyította képességeit, F-16 tesztpilótaként. Kiválasztásában szerepet játszott a csatarepülőgépen szerzett tapasztalata.

Rachael Winieczky őrnagy és Heather Rice tizedes, karbantartó | Forrás: U.S. Air Force/Kenji Thuloweit ,


Izraeli médiaforrások szerint meghiúsult a használt F-16-osok Horvátországnak való eladása. Az üzlet útját Washington állja el, akik nem engedélyezték a haditechnika továbbadását. A védelmi minisztérium képviselői a források alapján múlt héten látogattak déli szomszédunkhoz hogy közöljék a rosszhírt. Zágráb tavaly döntött 12 használt F-16C/D beszerzése mellett a kiöregedő MiG-21-esek leváltására, 480 millió dolláros csomag keretében.


Az ukrán Antonov repülőgépgyár sajtószolgálata bejelentette, hogy 3 éves szerződéshosszabbítást kötöttek a NATO-val a SALIS (Strategic Airlift Interim Solution – stratégiai légiszállítási megoldás) programban való együttműködésől, melynek keretein belül An-124-esek repült óráit vásárolják meg. Az új szerződés értelmében 2021. december 31-ig két példányt bérelnek az óriás szállítógépből.


Közreműködött: Liszkai János