|

F-16-osra váltanak a szomszédok?

Románia után Horvátország és Szlovákia is Lockheed Martin típusát rendszeresítheti, de mind különböző forrásból.

Horvátország védelmi tanácsa kiválasztotta a győztes ajánlatot és az F-16 Fighting Falcont ajánlja a hányattatott sorsú MiG-21-esek váltótípusának. A svédek által ajánlott új C/D Gripen és az amerikaiak által promózott új gyártású Block 70-es Falconok mellett a használt, modernizált F-16-osok (görög és izraeli) versengtek a győzelemért. Míg a görögök F-16C/D Block 30-es gépeiket frissítették volna Block 50 sztenderdre, addig az izraeli fél saját modernizációs programot és élettartam-hosszabbítást ajánlott Barak 2020 néven.

Izraeli F-16B “Netz” KGyST,

A végső győzelemért a svéd Gripen az az izraeli korszerősített Falcon szállt ringbe, mely során végül utóbbi győzedelmeskedett. A 480 millió dolláros csomag keretében 10 darab együléses C és 2 darab kétüléses D gépet korszerűsítenének és adnának át alkatrészekkel, képzéssel és kiszolgálóeszközükkel. A csomag vételárát 10 évig fizeti majd dél-nyugati szomszédunk.

Az Izraeli Légierő gépein is végrehajtott Barak 2020 keretében a strukturális megerősítéseknek köszönhetően további 3000 óra repült időt garantálnak, továbbá új szemmagasságú kijelzővel (HUD) és korszerűsített fedélzeti rendszerekkel szerelik fel őket, melyeket azonban nem hoztak nyilvánosságra. Hogy a horvát gépek is megkapják-e a teljes csomagot, vagy bizonyos eltérések lesznek-e, arról nincsen információ.

A beszerzésről egyébként még nem született végleges döntés, a védelmi tanács által kiválasztott ajánlatot a kormánynak is jóvá kell hagynia, majd csak ezt követően lehet szó a végleges tárgyalásról és szerződés aláírásáról.

Szlovákia is az amerikai típussal szemez, ajánlatot kértek és jóváhagyást kaptak 14 darab Block 70/72 verziójú Fighting Falcon beszerzésére. Az új gyártású gépek egy 2.91 milliárd dolláros csomag keretében érkeznének, melynek része többek között 2 tartalékhajtómű, két tartalék AESA radar, 30 darab AIM-120C7 AMRAAM és 100 AIM-9X Sidewinder légiharc-rakéta, 12 gyakorló rakéta, GBU-12 és GBU-49 Paveway II lézerirányítású bombák, GBU-38 JDAM, AN/AAQ-33 Sniper konténer, JHMCS sisakkijelző, szimulátor, valamint kiképzés és logisztikai támogatás.

A jóváhagyás és ajánlat természetesen még nem jelent megrendelést, a szlovák vezetés asztalán másik lehetőség is van a Gripen személyében, melyet egyszer már befutónak megneveztek, majd később drágáltak. Bár szeptemberben felmerült a típusváltás kitolása és a MiG-29-esek további üzemben tartása is.

Fórum hozzászólások

 • arcas
  Nem két évről volt szó eredetileg?

  "“Slovakia will pay €1.589 billion [$1.8 billion] for 14 fighter jets, pilot training, ammunition and two-year logistical support,” Pellegrini said, Reuters reported."

  https://thedefensepost.com/2018/11/30/slovakia-f-16-contracts-signed-pm-says-invalid/
  Már csak arra leszek kíváncsi, hogy az F-16 verzió maradt e a kevesebbe kerülő csomagban.
  Másrészt megjegyzik, hogy életciklusra vetítve az F-16 8%-kal "olcsóbb" mint a Gripen, de legalább hozzáteszik, hogy a svédekkel lényegében nem is értek a tárgyalás végére.
 • Allesmor Obranna
  De a magyarázat szerint multifunkciós és 110 helyett 130%-os ellentételezéssel.
  Amikor ezt kb. 10 éve firtattam, hogy mik is voltak azok a beruházások, akkor bezzeg lehurrogtak az SG-n, egy ottani közgazdász. (Bucser volt talán?)

  Azóta sem láttam erről összefoglaló listát. Jah, hát ebben szutyok országban a transzparancia nagy 0.
 • luperator
  Másrészt megjegyzik, hogy életciklusra vetítve az F-16 8%-kal "olcsóbb" mint a Gripen, de legalább hozzáteszik, hogy a svédekkel lényegében nem is értek a tárgyalás végére.
  Ugye az megvan a cikkből:
  "A minisztérium közleményéből csak annyi derült ki, hogy három dokumentumot írtak alá: a vadászgépek és lőszerek vásárlására, illetve a pilóták képzésére. A közlemény nem tért ki arra, kivel írták alá a szerződést, milyen összegre, s hogy ezzel végleg lezárult-e az F–16-osok vásárlása. (Ezt a cikket a Ma7-ról másolták: https://ma7.sk/kozelet/aktualis/pel...asarolt-vadaszgepeket-az-sns-es-vedelmi-tarca)
  Arra a kérdésre válaszolni, hogy ez a 14 gép mibe kerül végül a szlovák adófizetőknek és így hogy ez olcsóbb vagy drágább mint egy másik gép/beszerzési konstrukció csak "bizonyos ciklusokat" nézve, hááát...így eléggé megmosolyogtató az a 8% emlegetése, mikor titokban születnek előre a szerződések.
 • 24 használt, F-16MLU szintre upgradelt, vagy még erre váró, sivatagban tárolt gép megvásárlása volt az eldöntött tény 2001 szeptember 10-én, hétfő reggel 8:30-kor, amit a Kisgazda párti Szabó János honvédelmi miniszternek 9:00-kor be kellett volna jelentenie.
  A sajtótájékoztató 9:00-re volt szervezve, előtte fél órával zárt ajtók mögött ülésezett a miniszter Matolcsy György és Pintér Sándor társaságában.
  9:00-kor, mindenki legnagyobb megrökönyödésére Szabó János felolvasott egy A4-es papírról egy rövid nyilatkozatot, mely szerint 14 darab, JAS-39A/B Gripen lesz és lízingelve.
  Innen a fideszes Matolcsy gyorsan átvette a szót, miszerint "gazdasági döntés született".
  Szabó János nem kommentált, nem kommentálhatott semmit.
  Az ekkora már teljesen felaprított Kisgazda Párt kormánybeli fontosságát jól reprezentálja, hogy ők eredetileg eleve a DASA / MiG MAPO- féle MiG-29-es modernizációt tették fel a zászlajukra, melynek fontos eleme lett volna a legkésőbb 2001 nyarán 1 Euroért beszerzendő német MiG-29-es kontingens hadrendbe állítása is. Ez utóbbiakat a már meglévő magyar gépekkel a DR Rt (ex PG)-nek kellett volna nagyjavítani, legalábbis a néhai gyár számolt ezzel.
  A MiG-29-es témát a kisgazdákkal a nagyobbik kormánypárt nagyon gyorsan elfeledtette és az F-16-ost favorizáltatta velük.
  A Fidesz ugyanis F-16 párti volt, az ellenzéki MSzP volt a Gripen hazai szekértolója az őket még a Horn kormány alatt sanszosan megkenő svéd Wallemberg csoport révén.
  Az F-18-ast a pilóták akarták, az ekkorra már leállított gyártósor ugyanis csak a Super Hornet bevezetésére volt átállítva.
  Nálunk még a néhai McDonnell Douglas haknizott az F/A-18C/D gépekkel, de az őt felvásárló Boeing 2000-2001 körül erre a verzióra már sehol se adott ajánlatot.

  A Fidesz a 2002-es választások előtt fél évvel a Gripen döntéssel lényegében az MSzP vitorlájából akarta kifogni a szelet. A 14-es darabszám állítólag Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára alakult ki, aki a csökkentéssel így több pénzt tudott a saját tárcájának megtartani.
  2002-ben végül az MSzP nyert, akik viszont nem akartak kenőpénz nélkül beállni a legyőzöt Fidesz Gripenje mögé, így 2003-ban lényegében dupla árért létrehozatták a JAS-39A/B-ből a JAS-39EBS-HU-t.
  De a magyarázat szerint multifunkciós és 110 helyett 130%-os ellentételezéssel.
  Ez utóbbiból azóta se nagyon látni semmit.
  De a gépek legalább modernek.

  Korábbi cikkek, avagy az internet nem felejt (direkt jó régi cikkeket vettem elő, melyeket még komoly időtáv szigetel el a mai médiastruktúra és politikai légkör szűrőjétől):

  http://m.origo.hu/itthon/20071027-oriasi-lobbi-zajlott-a-magyar-vadaszrepulotender-idoszakaban.html

  https://mno.hu/migr_1834/a-sved-gripen-lett-a-befuto-832867

  https://www.google.hu/amp/s/index.hu/belfold/gripen3093/amp
  ilyenkor fogom nagyon a fejem,amikor egy politikai döntés miatt ( ami azért lett olyan amilyen mert "kiakarták fogni a szelet a másik párt vitorlájából" meghogy több pénzt spóroljon az egyik értelmes a saját tárcájának) elveszik egy addig remek képesség amire később lehetett volna alapozni, de TUDOM TUDOM ne menjünk bele mert ha ez alapján nézném a dolgokat akkor sok sok dolgot fellehetne sorolni (Harckocsik , lánctalpas IFV-k , szállító képesség stb stb stb)
 • @luperator
  Az F-16 hírben hibásan van a pénznem feltüntetve. Szlovákiában Euro a fizetőeszköz így a szerződések is Euróban köttetnek.

  "...bár a hír nem említi – az 1,6 milliárd dollár értékű beszerzés részletei nem véletlen érdekelheti a szlovák kormányfőt....."
 • boki
  @luperator
  Az F-16 hírben hibásan van a pénznem feltüntetve. Szlovákiában Euro a fizetőeszköz így a szerződések is Euróban köttetnek.

  "...bár a hír nem említi – az 1,6 milliárd dollár értékű beszerzés részletei nem véletlen érdekelheti a szlovák kormányfőt....."
  Összekevertem az amerikai árral, köszönöm és javítom!
 • fedett_mókus
  @zsolti


  Én inkább azt kérdezném hogy mi baja lehet Trumpnak a horvátokkal?
  másik , nem tudom de nekem fura hogy a környékünkön mindenki már az F16-osokra vállt (igaz nem túl nagy mennyiségben) de támogatom
  Trumpnak mi baja lehet a horvátokkal ????!

  SEMMI az ég egy adta világon!
  Gyönyörűen kiszolgálják az ami LPG igényeket, megbízható szövetségesük.

  Most adtak nekik kb. 50 millió értékben AJÁNDÉKBA két új Black Hawk-ot, kb. friss hír, tegnap láttam itt.


  Az a baja, hogy az Izraelieknek hozott volna pénzt a biznisz, mivel az izraeli légierő használt F-16 osat izraeli cégek újították volna fel, és nekik lett volna így bevétel.

  A felől kétségem sincs, hogy a horvátoknak F-16 lesz a végén, csak most úgy néz ki, az amik rárabolnak még egy ilyen kis egyébként a méretükhöz képest picsányi kis üzletre is.
 • fedett_mókus
  ilyenkor fogom nagyon a fejem,amikor egy politikai döntés miatt ( ami azért lett olyan amilyen mert "kiakarták fogni a szelet a másik párt vitorlájából" meghogy több pénzt spóroljon az egyik értelmes a saját tárcájának) elveszik egy addig remek képesség amire később lehetett volna alapozni, de TUDOM TUDOM ne menjünk bele mert ha ez alapján nézném a dolgokat akkor sok sok dolgot fellehetne sorolni (Harckocsik , lánctalpas IFV-k , szállító képesség stb stb stb)

  EZ IGY NEM TELJESEN IGAZ. Egyrészt az ellentételezés megtörtént, VOLVO buszok, hűtőszekrények stb. Másrészt, a Parlament hozott egy döntést, még a Gripen beszerzés előtt, Magyarország NATO komp és interoperábilis harcászati repülőgép beszerzésére. Ebben ráadásul minden akkori Parlamenti párt egyetértett. Utána jött a FIDESZ döntés a régi Gripen A/B-ra amely egyik feltételnek sem felelt meg. Ekkor a FIDESZ "nemzeti védővadásznak" nevezte. Egybéként eleve multirole gépet akartak előtte beszerezni.
 • @kelepisti
  EZ IGY NEM TELJESEN IGAZ. Egyrészt az ellentételezés megtörtént, VOLVO buszok, hűtőszekrények stb. Másrészt, a Parlament hozott egy döntést, még a Gripen beszerzés előtt, Magyarország NATO komp és interoperábilis harcászati repülőgép beszerzésére. Ebben ráadásul minden akkori Parlamenti párt egyetértett. Utána jött a FIDESZ döntés a régi Gripen A/B-ra amely egyik feltételnek sem felelt meg. Ekkor a FIDESZ "nemzeti védővadásznak" nevezte. Egybéként eleve multirole gépet akartak előtte beszerezni.
  igen mindenki tudja a történetet hogy lettek beszerezve a Gripenek , mit akartál ezzel most mondani mert nem jött át nekem.milyen ellentételezés?miylen VOLVO buszok? vadászgépekről és a légierőről beszélnünk, ami tönkre lett vágva anno.
 • kelepisti
  EZ IGY NEM TELJESEN IGAZ. Egyrészt az ellentételezés megtörtént, VOLVO buszok, hűtőszekrények stb. Másrészt, a Parlament hozott egy döntést, még a Gripen beszerzés előtt, Magyarország NATO komp és interoperábilis harcászati repülőgép beszerzésére. Ebben ráadásul minden akkori Parlamenti párt egyetértett. Utána jött a FIDESZ döntés a régi Gripen A/B-ra amely egyik feltételnek sem felelt meg. Ekkor a FIDESZ "nemzeti védővadásznak" nevezte. Egybéként eleve multirole gépet akartak előtte beszerezni.
  A Volvo buszok beszerzése kétlem, hogy az a bizonyos 130%-os svéd ellentételezés lett volna. Vagy az a pár tíz busz tán aranyból készült?
  És mégis milyen ellentételezés az, hogy lízingbe adsz többszáz milliárdért vadászgépeket, majd még eladsz többszáz millióért buszokat is ugyanoda?

  Az okfejtés második felének relevanciája nekem is kérdés...
 • hana
  https://www.bumm.sk/belfold/2018/12/12/szlovakia-f16-os-vadaszgepeket-vasarol
  Megint aláírtak valamit...lehet ez már végleges.
  "2020-ig a gyártó négy repülőgépet szállít le, 2023-ig pedig a többi tízet. A szerződés részeként pilótákat és 160 hivatásos katonát fognak kiképezni az Egyesült Államokban. A megegyezés szerint a repülőgépekhez jár szerviz és két évre szóló reklamációs lehetőség is." - ezt inkább megnézem eredeti szlovák forrásokban is, mert érdekesen van fogalmazva.
 • No,...:
  • 12+2 gép, első négy 2022-ben kell hogy megérkezzen, a maradék tiz egy évvel később.
  • 22 pilóta képzése indul el, 160 műszakival amerikában
  • a "support"-ot továbbra is titkolják, megerősitették viszont, hogy eredeti ajánlatban 2 év volt.
  • a garancia az tényleg 2 év.
 • Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter és az amerikai Lockheed Martin fegyvergyár alelnöke, Martin Ana Wugofski szerdán Pozsonyban aláírta azt a szerződést, amelynek alapján Szlovákia 2023-ig 14 darab új F-16 Block 70/72-os típusú vadászrepülőgépet vásárol.
  Szlovákia a 14 repülőgépért, illetve a velük együtt járó fegyverzetért és kiképzésért több mint 1,6 milliárd eurót fizet majd, ami a legmagasabb összeg, amelyet Szlovákia eddigi történetében a légierő modernizálására fordítottak. A beszerzést idén júliusban hagyta jóvá a szlovák kormány.
  Az amerikai vadászgépek a szlovák hadsereg jelenleg használatban lévő MiG-29-es típusú, orosz gépeit váltják majd fel. A 14 repülőgépből 12 egyszemélyes, kettő pedig kétszemélyes, ez utóbbiak kiképzési célokat szolgálnak majd. A vonatkozó dokumentumok szerint a gyártó 2022-ig négy gépet szállít le Szlovákiának, a fennmaradó tízet pedig 2023-ban.
  https://444.hu/2018/12/12/szlovakia-amerikai-vadaszgepeket-vesz
 • https://www.rferl.org/a/bulgaria-borisov-f16-mig-lockheed-gripen-sweden-nato/29657051.html

  Bulgária (is) az F-16 vásárlását szorgalmazza, hogy le tudja váltani MIG-29 vadászgépeit. Szófiában 900 millió eurót ( kb. 1 milliárd dollár) különítettek el az új gépek megvásárlásához,amiből minimum nyolcat kívánnak rendszeresíteni.

  A hír szerint az F-16 mellett versenyben van az F-18 is, a svéd Gripen és az Eurofighter (használt olasz gépekről lenne szó), az ajánlatok értékelése folyamatban van.
 • subsonic
  Tessék Sam bácsi megint “megvett” egy országot
  https://defence-blog.com/news/bulga...70-procurement-to-replace-ageing-mig-29s.html
  Így is szegények mint a templom egerre. Arra a 8-(10)? géppre a gatyájuk rámegyen. Eddig is küszködtek a pénzhiány miatt. Egyébként szerintem elég balfékül mennek azok a beszerzések a Balkánon. Az nem jutna eszükbe hogy "közösen" indulnának pl a horvátokkal egy tenderen. Pl használt svéd gripen lizing. Vagy bármi értelmes konstrukció. A kevéske pénzük legalább nem folyna el így.
 • tonyo
  Így is szegények mint a templom egerre. Arra a 8-(10)? géppre a gatyájuk rámegyen. Eddig is küszködtek a pénzhiány miatt. Egyébként szerintem elég balfékül mennek azok a beszerzések a Balkánon. Az nem jutna eszükbe hogy "közösen" indulnának pl a horvátokkal egy tenderen. Pl használt svéd gripen lizing. Vagy bármi értelmes konstrukció. A kevéske pénzük legalább nem folyna el így.
  Várd ki a végét, annyira megy most a block 70es F16, Bulgária, Szlovákok, Románok?, a horvát ex izraeli F16 beszerzéseiről meg azt hallani az US megvétózta, simán lehet hogy ők is jobb híján F16 70/72 nél kötnek ki. Úgy meg az US gyakorlatilag a térségbe elad több tucat 4 gen. vadászgépet F35 áron!
  Ügyes, ügyes...
 • zsolti
  Várd ki a végét, annyira megy most a block 70es F16, Bulgária, Szlovákok, Románok?, a horvát ex izraeli F16 beszerzéseiről meg azt hallani az US megvétózta, simán lehet hogy ők is jobb híján F16 70/72 nél kötnek ki. Úgy meg az US gyakorlatilag a térségbe elad több tucat 4 gen. vadászgépet F35 áron!
  Ügyes, ügyes...
  Valahol olvastam hogy ide a térségbe több tucat eladását "tervezték" számoltak. A várható lengyel beszerzésről nem is beszélve. Igaz ők F-35 öt szeretnének. Ha beleszámoljuk a lengyeleket is ez így várhatóan az elkövetkező évekre legalább 60-80 géppet fog jelenteni. Jó kis zsiros üzlet.
 • Egy kis összefoglaló a lengyel F-16-osok és a 126th Air Refueling Wing 2018-as együttműködéséről:

  ( A Watch on Facebook szövegre kell kattintani)

Ugrás a fórum topichoz