|

Izrael használt F-16-oskat kínál Horvátországnak

A Flight Global értesülései szerint Izrael a saját légierejéből az az első F-35A gépek 2017-től várt érkezésével párhuzamosan kivonna egy adag F-16A/B gépét, melyet exportra kínálna fel – történetesen a MiG-21-es utódlásával egy ideje már kínlódó horvátoknak biztosan.

Izraeli F-16B 'Netz' (Forrás)

Izraeli F-16B „Netz” KGyST,

Az értesülések szerint az eladásra kínált gépek nem aktuális állapotukban, hanem az Israel Aircraft Industries által kidolgozott, de az IAF által végül nem igénybe vett nyílt architektúrájú ACE (Avionics Capabilities Enhancement) modernizációs csomaggal, azaz több egyéb képességnövekedés mellett teljes glass cockpittal lenne felkínálva az esetleges vevőnek. Mindehhez adott esetben olyan csúcskategóriás fegyverzetet is járhat, mint például a Python 5 levegő-levegő rakéta.

F-16_ACE

Hogy az IAF gépparkjából az F-35A gépek 2017-től várt érkezésável kivonandó F-16A/B „Netz”-ekre lesz-e vevő az majd kiderül, mindenesetre a horvátok esetében Izraelnek a svédek mellett az Egyesült Államokkal is meg kell megmérkőznie, hiszen Zágráb a némiképp modernizált és üzemidő hosszabbításon átesett MiG-21-esek cseréje ügyében a Gripen mellett használt amerikai F-16 gépek lehetőségét is mérlegeli.

Horvát MiG-21bisD | Fotó: Horvát Védelmi Minisztérium

Horvát MiG-21bisD | Fotó: Horvát Védelmi Minisztérium ,