|

Hazatérhetnek a modernizált horvát MiG-ek

A horvát MiG-21-esek üzemidő-hosszabbítása és modernizációja már több ízben szerepelt a HTKA-n, ezúttal pozitív hírekkel szolgálhatunk.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az odesszai Odesaviaremservis gyárban végzik a horvát MiG-21-esek üzemidő-hosszabbítását és modernizációját. A MiG-eken végzett munkálatok azonban nem a tervek szerint zajlanak, sikerült begyűjteni héthónapos késést a navigációs rendszer problémái miatt.

Horvát MiG-21bisD | Fotó: Horvát Védelmi Minisztérium

Horvát MiG-21bisD | Fotó: Horvát Védelmi Minisztérium ,

Korábban felmerült, hogy a gépek késése és a régebbi példányok üzemidejének lejárta miatt magyar Gripenek védhetik Horvátország légterét, de úgy tűnik, sikerült felszámolni az akadályozó tényezőket és megkezdődhetett a korszerűsített masinák átadása.

Az első példány április 12-én délután érkezett meg a Zágráb melletti támaszpontra, míg a következő gépet várhatóan a hét folyamán szállítják le. A holnapi nap folyamán 11 ukrán szakember érkezik Horvátországba, hogy segédkezzen a gépek összeszerelésében.

Horvát MiG-21 kötelék

A horvát védelmi tárca tavaly júniusban jelentette be, hogy egyelőre nem kívánnak új vadászbombázó-típust beszerezni, mivel ahhoz nem áll rendelkezésre megfelelő anyagi háttér, ezért a meglévő MiG-21-esek közül hét példányt vetnek alá üzemidő-hosszabbításnak és modernizációnak, emellett további öt darabot szeretnének vásárolnak. Utóbbiak a Jemen által megrendelt, de át nem vett gépek közül kerültek ki, melyeket a horvát igényeknek megfelelően átalakítanak, hogy megfeleljenek a nyugati repülésbiztonsági előírásoknak, illetve a többi horvát 21-essel egyező szintre modernizálnak, így teljes értékű tagjai lehetnek a flottának. Horvátország így összesen négy UMD és nyolc bisz változatú MiG-21-est mondhat majd magáénak közel 20 millió dollárért cserébe.