|

Magyar Gripenek védhetik a horvát légteret is

Ahogy arról korábban már több ízben beszámoltunk, az ukránok végezhetik a Horvát Légierő egy századnyi MiG-21bisD és UMD repülőgépeinek üzemidő-hosszabbítását és részleges korszerűsítését. A folyamat azonban nem éppen zajlik problémamentesen, így szorult helyzetbe kerülhetnek dél-nyugati szomszédaink.

A MiG-eken végzett munkálatok azonban nem a tervek szerint zajlanak, immáron öthónapos késésben vannak az eredeti ütemtervhez képest. Ugyan az első 5 MiG-21-essel már elkészültek az ukránok, a cseh ČSL vállalat által szállított navigációs rendszer integrálása azonban nem sikerült tökéletesen, így a nevezett gépek még nem kerültek átadásra. Drazen Šćuri tábornok, a Horvát Légierő parancsnoka elmondta, hogy a cseh navigációs berendezést már integrálták helikopterek és szállítógépek fedélzetén, ahol problémamentesen működött, de valamiért nem akar az elfogóvadászaik fedélzetén megfelelően működni és folyton hibát jelez. (Fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a munkálatok nem az ukrán zavargások miatt késnek, nincsenek hatással az üzemidő-hosszabbítási folyamatra.)

A késés viszont elég rosszul érinti a Horvát Légierőt, ugyanis már a következő adagot is átrepülték Ukrajnába, otthon már csak három példány maradt, ezek közül kettő üzemideje 10 napon belül belül kifut, a harmadik gép sem húzhatja tovább 3 hónapnál. És akkor még a nem tervezett javítások miatti ideiglenes üzemképtelenségről nem is beszéltünk.

Amennyiben két hónapon belül nem érkeznek vissza az üzemidő-hosszabbításon átesett első példányok, akkor a horvát vezetőségnek értesíteni kell a NATO-t, hogy nem képes a honi légtérvégelemi feladatok ellátására. Amennyiben ez bekövetkezne, egy kétoldalú szerződés értelmében egy másik NATO-tagország (jelen esetben Olaszország és/vagy Magyarország) védheti majd a horvát légteret. Sem a Magyar Honvédség, sem az Olasz Légierő számára nem lenne új a feladat, Szlovéniában közös erővel hajtanak végre ugyanilyen megbízást.


Amennyiben részletesebben érdekel a MiG-21-esek üzemidő-hosszabbítása, katt ide!