|

Kikötői látogatást tett Splitben az USS Harry S. Truman (CVN-75)

2015 után ismét Horvátországba érkezett az USS Harry S. Truman (CVN-75) repülőgép-hordozó, hogy a spliti kikötőben lehorgonyozva adriai útja során logisztikai ellátásban részesülhessen, és hogy a személyzet számára némi kikapcsolódási lehetőség is biztosítva legyen.

A Nimitz-osztályú repülőgép-hordozó a megelőző hetekben a Földközi-tengeren megrendezett „Neptune Strike ’22” elnevezésű hadgyakorlaton vett részt, melynek keretében hazánk felett is több alkalommal végeztek légi utántöltést, majd gyakorolták a magyar előretolt repülésirányítókkal a közvetlen légi támogatás eljárásait.

A hajó számára a horvát kormányzat február 11-15 között adta meg az engedélyt, hogy felségvizein tartózkodjon. Habár a hordozó az eredeti tervek alapján tavaly átkelt volna a Szuezi-csatornán, az Oroszország és Ukrajna között növekvő feszültség okán elrendelték, hogy a Földközi-tengeren maradjon.

A CVN-75 érkeztét megelőzően a Norvég Királyi Haditengerészet „Fridtjof Nansen” (F310) elnevezésű fregattja is a kikötőben horgonyzott le.

*