|

Mit keresnek tankerek a fejünk felett?

A különböző fórumokon és facebook-csoportokban szemfülesek posztjain látható, hogy az Olasz és Francia Légierő tankerjei köröznek Nyugat-Magyarország felett. A még ügyesebbek a felhőzet áttöretein keresztül le is tudták fotózni, hogy a légi-utántöltő repülőgépek F/A-18E/F Super Horneteket itattak.

A USNI követőoldala szerint a Földközi-tengeren hajózik épp a USS Harry S. Truman (CVN-75) repülőgép-hordozó és kísérete, ahol a Neptune Strike ’22 hadgyakorlaton vesznek részt több NATO szövetségessel, valamint az olaszokkal és franciákkal közösen a „Mission Clemenceau ’22” keretében három hordozó (Truman, CdG, Cavour) hajt végre közös műveleteket.

USS Harry S. Truman (CVN 75) és a Giuseppe Garibaldi (C-551)

A USS Harry S. Truman (CVN 75) és a Giuseppe Garibaldi (C-551) repülőgéphordozók a Majestic Eagle 2004 hadgyakorlaton, Marokkó partjai mentén | Fotó: Josh Kinter, U.S. Navy ,

A repülőgép-hordozók hadgyakorlaton való részvételébe legtöbbször beletartozik, hogy a fedélzetükön települő repülőeszközök is bekapcsolódnak a műveletbe, a levegőben eltöltött időt pedig légi-utántöltéssel tudják növelni, mely során nem ritka, hogy a szövetségesek tankerjei támogatják az amerikai gépeket és fordítva. A többnemzetiségű NATO-hadgyakorlat során több ország légterében végeznek gyakorlást, így hazánk felett is. A felettünk köröző gépek és a földközi-tengeri hadgyakorlatok résztvevői pedig kiváló üzenet az ukrán határ mentén mozgolódó orosz kollégáknak.

Olasz KC-767-es tölti fel a U.S. Navy F/A-18-asának tankjait | Fotó: U.S. Navy/Erik Hildebrandt ,