|

Szlovákia továbbra is drágállja a Gripen ajánlatot

Ismert, hogy Szlovákia bajban van légiereje modernizálása kapcsán, a cserére érett MiG-29 géppark leváltására azonban nincs meg a szükséges anyagi keret, így hiába döntöttek lassan 2 éve a Gripen mellett, eddig nem sikerült nyélbe ütni a helyzetet még közös cseh-szlovák század felállásban sem. Az új szlovák kormány védelmi minisztériuma a közelmúltban jelentette be, hogy köszönik, de nem kérnek a svédek legutóbbi lízingajánlatából.

Szlovákia új védelmi minisztere, Peter Gajdos nemrégiben úgy nyilatkozott a szlovák sajtónak, hogy nem tetszik neki ahogy a svédek tárgyalnak velük, ezen felül a Gripen lízingajánlat ára is elfogadhatatlan Pozsony számára.

A legutóbbi svéd ajánlat elvileg 2015. decemberében érkezett Pozsony részére, melyben 8 Gripen (6 JAS-39C és 2 JAS-39D) és évi 1 200 repült óra szerepelt meg nem nevezett áron. A svéd vonal kapcsán északi szomszédunk korábbi védelmi minisztere, Martin Glvac korábban úgy nyilatkozott, hogy egyedül a svéd ajánlat a járható út nyugati vadászbombázók beszerzésére, ám a lízingdíj meghaladja a minisztérium anyagi lehetőségeit, így ezen kérdésre vissza kell majd térni a márciusi általános választásokat követően. Amin aztán a védelmi minisztérium más párthoz került és jelenleg itt tart a történet.

A csehek Gripenje teljes harci díszben érkezett  | Fotó: HTKA.hu - Block 50

A csehek Gripenje teljes harci díszben érkezett | Fotó: HTKA.hu – Block 50 ,

A Szlovák Légierő MiG-29-eseinek karbantartásról szóló, az oroszokkal kötött szerződés egyébként az idei év novemberében jár le.

Nálunk már ez is történelem. Leszállás közben a Szlovák Légierő MiG-29 típusú gépe

Leszállás közben a Szlovák Légierő MiG-29 típusú gépe | Fotó: HTKA.hu – Block 50