|

Mégsem lesz cseh – szlovák Gripen század?

A cseh Lidové noviny napilap értesülései alapján nagyon úgy néz ki, hogy egyelőre mindenképpen ellehetetlenült a pár éve már napirendi ponton lévő közös cseh – szlovák Gripen század. Ennek oka pedig nem más, mint hogy Pozsonynak már nem áll elegendő pénzösszeg, hogy lízingelje azt a 8 JAS-39-est amivel részt vettek volna ezen közös légtérvédelmi együttműködésben.

A Lidové noviny úgy értesült, hogy a 2 C-27J Spartan és a 9 Black Hawk túlzottan kiürítette a rendelkezésre álló pénzügyi keretet, így bár a svédekkel folytatott tárgyalások folytatódnak a szlovák illetékesek dolgoznak két alternatív lehetőségen annak érdekében, nehogy vadászgép nélkül maradjanak 2016-ban.

Mint ismert lehet a Szlovák Légierő aktív állományában megtalálható 8 db MiG-29 üzemeltetését támogató orosz – szlovák szerződés 2016-ban egyrészt lejár, másrészt ezen gépmennyiség nem teljes egésze bevethető – korábban 2-3 gépesre tették a mindig, biztosan bevethető gépállományt. A Gripenek érkezésének csúszása, netán elmaradása tehát valóban súlyos probléma északi szomszédunk hadereje számára.

Nálunk már ez is történelem. Leszállás közben a Szlovák Légierő MiG-29 típusú gépe

Leszállás közben a Szlovák Légierő MiG-29 típusú gépe | Fotó: HTKA.hu – Block 50

Kapcsolódóan a szlovák védelmi minisztérium részéről úgy nyilatkoztak, hogy jelenleg 3 vonalon zajlik a megoldás keresése:

  • a Gripen lízing
  • a MiG-29 szerződés meghosszabbítása
  • a szlovák légtér védelmére szövetséges légierő felkérése

Névtelen források információi alapján a svédekkel zajló tárgyalások jelenleg stagnálnak az árazás kérdésköre miatt, az orosz RSzK MiG illetékeseivel pedig az idei év októbere óta zajlanak egyeztetések a 2016-ban lejáró szerződés esetleges meghosszabbításáról.

Arra az esetre, ha a Szlovák Légierő ideiglenesen elvesztené a hazai légtér védelmének képességét és szövetséges segítségre szorulna, nyilvánvalóan a csehek jönnek számításba. Akik korábban jelezték is, hogy tudnák vállalni ezt a feladatot: még 2013-ban jelezte a katonai felső vezetés, hogy Prága 3 hónapon keresztül NATO segítség nélkül biztosítani tudja szomszédja légterét. Ezen nyilatkozat mögött persze alapvetően az állt, hogy a szlovák Gripenek érkezésének kisebb megcsúszása esetén kisegítenék a szlovákokat. Akkoriban egyébként durva becslésként 1 millió cseh koronás óradíjat említettek.

A csehek Gripenje teljes harci díszben érkezett  | Fotó: HTKA.hu - Block 50

A csehek Gripenje teljes harci díszben érkezett | Fotó: HTKA.hu – Block 50 ,

A cseh védelmi minisztériumból származó források szerint jelenleg várják, hogy szlovák kollégáik döntésre jussanak a Szlovák Légierő szuperszonikus képességeinek kérdésében. Pozsony döntését minden bizonnyal nehezíti, hogy 2016 márciusának elején parlamenti választások lesznek az országban, így a tavasz előtt nem biztos, hogy döntés születik a követendő forgatókönyvről.