|

Szlovákia felfüggeszti a MiG-29 leváltását

Újabb halasztás a szlovák MiG-29-esek leváltásában: Peter Gajdoš szlovák védelmi miniszter szeptember 20-án arról tájékoztatta a médiát, miszerint Szlovákia elhalasztja a döntés meghozatalát az orosz vadészgépek leváltásáról, mert jelen helyzetben sokkal inkább a szárazföldi haderejének fejlesztésére kell koncentrálnia.

Így továbbra is nyitott kérdés marad, hogy az egyszer már befutónak megnevezett, majd később drágált Saab JAS-39 Gripen lesz-e a váltótípus, esetleg a konkurens típusnak számító F-16-os. A védelmi miniszter elmondása szerint a légierő fejlesztése kapcsán továbbra is új vadászbombázók beszerzése az „A” terv, de ha úgy adódik, akkor „B” tervként kénytelenek lesznek Moszkvával egyeztetni a MiG-29-eseik repképességének megőrzése érdekében. Utóbbi lehetőség meglehetősen közel van, lévén a Pozsony és Moszkva között meglévő aktuális megállapodás értelmében az orosz támogatás 2019 őszén lejár.

A 0921-es oldalszámú szlovák MiG-29AS bemutatót repül. Lassan átadja a stafétát. Rácz Gyula, HTKA.hu,

A Szlovák Légierő 12 db MiG-29AS/UBS vadászgéppel rendelkezik, ám hogy ezekből ténylegesen mennyi a bevethető, azt pontosan nem tudni, az évek óta olvasható híresztelések szerint a géppark kisebb részéről van szó.