|

Késik a szlovák F-16-osok átadása

Nem megy minden a tervek szerint északi szomszédunk típusváltása körül, több mint egy évet késik az amerikai Lockheed Martin az első példányok leszállításával.

A szlovák védelmi minisztérium tájékoztatása szerint legalább egy évvel később kezdhetik meg a 2018-ban megrendelt Block 70/72 verziójú F-16V vadászbombázóik átvételét. A tárca azt a tájékoztatást kapta az amerikai féltől, hogy 12-14 hónapos csúszással kell számolniuk a megrendelés teljesítése kapcsán. A jelenlegi állás szerint 2024 során kezdhetik átvenni a gépeket.

Amennyiben a nevezett időpontig nem sikerülne szolgálatban tartani a kiöregedő MiG-29-eseket, Csehország és Szlovákia között létezik egy megállapodás, mely szerint besegítenek egymás légterének védelmébe, így előfordulhat, hogy cseh Gripenek védik majd egy ideig a szlovák légteret az F-16V-k hadrendbe állásáig.

Szlovákia 2018-ban jelentette be, hogy a kiöregedő MiG-29 flottája leváltására az amerikai típust választja. A Lockheed Martin 2019-ben kapta meg a megrendelést 12 darab együléses és 2 darab kétüléses Block 70/72 verziójú F-16V gyártására közel 800 millió dollár értékben. A teljes szlovák beszerzés értéke 2 éves logisztikai támogatással, fegyverzettel, képzéssel 1,9 milliárd dollár.