|

Az F-16V Block 70/72 mellett döntött Szlovákia

A szlovák védelmi minisztérium hivatalos honlapján közzétett bejelentés alapján Pozsony döntésre jutott MiG-29 típusú vadászgépeinek váltásának ügyében: az elég régóta húzódó beszerzésben végül az amerikaik győztek a svédekkel szemben, Gripen helyett F-16 lesz az orosz típus utódja. Méghozzá a Fighting Falcon legmodernebb, Block 70/72-es változata.

Északi szomszédunk védelmi minisztériuma által kiadott sajtóanyagban nem szerepel, de más forrásokban az olvashatók, hogy Peter Pellegrini miniszterelnök a beszerzendő 14 gépre, fegyverzetre, pilótaképzésre és 2 éves logisztikai támogatásra 1,6 milliárd Eurós (1,9 milliárd Dolláros) árat nevezett meg.

A védelmi minisztérium honlapján közzétett anyag azzal indokolja a svéd típus elvetését, hogy a gépek árán felül számolva a szerteágazó járulékos üzemeltetési költségekkel az jött ki, hogy a 2040-es évek magasságáig történő üzemeltetése olcsóbbra jön ki az amerikai típusnak Szlovákia számára.

2018 áprilisában írtunk legutóbb arról, hogy a Lockheed Martin elég esélyessé vállt a szlovák tender bezsebelésére – akkoriban az új gyártású gépek iránti érdeklődés kapcsán egy 2,91 milliárd dolláros csomagajánlat kapott amerikai jóváhagyást, melynek része többek között 2 tartalékhajtómű, két tartalék AESA radar, 30 darab AIM-120C7 AMRAAM és 100 AIM-9X Sidewinder légiharc-rakéta, 12 gyakorló rakéta, GBU-12 és GBU-49 Paveway II lézerirányítású bombák, GBU-38 JDAM, AN/AAQ-33 Sniper konténer, JHMCS sisakkijelző, szimulátor, valamint kiképzés és logisztikai támogatás.

A most bejelentett győzelem kapcsán egyelőre nem tudni, hogy mi is lesz pontosan a leszállítandó gépek mellé a körítés.

Az F-16V Block 70/72-est Szlovákia mellett ezidáig Bahrein rendelte meg, akik esetében szintén a közelmúltban történt a tavaly elindított folyamat véglegesítése.


Módosítás @ 2018.07.12, 08:40: a beszerzési ár pontosítása