|

Trump rábólintott a bahreini F-16-beszerzésre

Kicsiny mivolta ellenére igen erős légierőt tart fent Bahrein. A kis olajmonarchia amellett, hogy tekintélyes mennyiségű harci helikopterrel rendelkezik, igyekszik lépést tartani a környező országokkal vadászrepülőgépek terén is. Utóbbiakból két típus áll rendelkezésükre: 12 F-5E/F, valamint 19 F-16C/D Fighting Falcon. S bár a Tigerek még képesek feladataik ellátására, az idő eljárt felettük, ezért a következő években muszáj lesz leváltani őket. Bahrein ezt két lépcsőben képzelte el: első lépésben korszerűsítenék a meglévő Fighting Falconokat F-16V szintre, majd megdupláznák a mennyiségüket új gyártású példányokkal.

Az elképzelés azonban sokáig tényleg csak terv maradt, ugyanis az Obama-adminisztráció nem járult hozzá haditechnikai eszközök eladásához az ország számára addig, amíg az nem változtat belpolitikáján. Ez alatt a helyi, békés ellenzéki csoportok elleni erőszakos fellépést kell érteni, amit éveken át gyakorol Bahrein vezetése. Barack Obama azonban idén januárban elbúcsúzott az elnöki széktől, utódja, Donald Trump pedig már korábban kinyilvánította azon véleményét, miszerint Bahrein meg fogja kapni a kívánt repülőgépeket.

A Bahreini Királyi Légierő F-16C vadászbombázója | Fotó: Frank Noort ,

Ez így is lett: a legfrissebb hírek szerint a Külügyi Kapcsolatok Bizottsága tájékoztatta a Kongresszust, hogy a kormány jóváhagyta az üzletet. A képviselők most lehetőséget kapnak a szerződésbe való betekintésre és annak megvitatására, illetve adott esetben gátat szabhatnak a megvalósulásnak. Erre azonban vajmi kevés esély mutatkozik a republikánus többségű Kongresszus részéről. Több demokrata képviselő máris az emberi jogos porba tiprásáról beszél, ez azonban nem tántorította el a Fehér Házat döntésétől.

A dolog érdekessége, hogy a hírek szerint Bahrein mégsem tart igényt a meglévő F-16-osok modernizációjára – de legalábbis nem most fogja megrendelni azt. Korábban a 19 új gyártású géppel együtt 4,87 milliárd dollár értékű lett volna a csomag, most viszont csak 2,7 milliárd USD-t taksál. Ebbe a 19 F-16V mellett 23 tartalék hajtómű, egyéb alkatrészek, valamint levegő-levegő és levegő-föld fegyverek is tartoznak. A részletekről minden bizonnyal pontosabb képet kaphatunk, amint az ügyben illetékes DSCA kiadja a szerződésről szóló jelentését.