|

Modernizálja F-16-osait Bahrein

Bahrein az F-16 Fighting Falcon típusú vadászbombázóinak modernizációja mellett döntött, a munkákat a gépek gyártójával, a Lockheed Martinnal végeztetnék el.

A korszerűsítési program az elektronikát és a fegyverzetet érinti majd. A munkálatok során M6.2 szoftver sztenderdre elemelik a gépeket, többfunkciós kijelzőket Link 16 adatátviteli rendszert és AESA radart építenek be (utóbbi típusa nem eldöntött, a Northrop Grumman SABR és a Raytheon RACR között dől el a verseny), integrálják a Lockheed Sniper célmegjelölő konténert, az AIM-120D AMRAAM és AIM-9X Sidewinder légiharc-rakétákat, valamint a Boeing JDAM bombákat és „más precíziós fegyvereket”.

Fotó: RBAF

Fotó: RBAF ,

Amennyiben a tervezett időben (2014 júniusa-júliusa körül) aláírják a szerződést, még 2014-ben megkezdődhet a munka. Az első gépek 2016 végén vagy 2017 elején térhetnek vissza Bahreinbe, míg az utolsó modernizált példány átvétele 2018-ban lesz esedékes.

Bahrein jelenleg 17 darab F-16C és 4 darab „D” verzióval rendelkezik, melyeket két részletben 1990 és 2002 között állítottak hadrendbe. Az F-16-osok modernizációja mellett tervezik az Northrop F-5-ösök váltótípusának beszerzését is. A fő esélyes a Eurofighter Typhoon, de a Dassault Rafale és a Lockheed Martin F-35 Lightning II egyaránt szóba került már, de az is megeshet, hogy további F-16-osokkal bővítik a flottát. A döntést 2014 végéig meg szeretnék hozni.