|

Kettős siker Mistral 3 rakétával

Az MBDA november 6-án demonstrálta a Mistral 3 továbbfejlesztett képességeit, amelynek során a rakéta sikeresen elfogott és megsemmisített egy több mint 7 kilométer távolságban mozgó célt.

A bemutató lövészet keretében leküzdött, kisméretű MIRACH 40 típusú cél drón elfogását egy Saab Giraffe 1-X típusú kis hatótávolságú lokátorból, egy LICORNE típusú harc és tűzvezető rendszerből, valamint egy ATLAS-RC típusú indítóállványból álló rendszerrel hajtották végre.

A Mistral 3 a számos haderő, köztük Magyarország arzenáljában megtalálható Mistral közeli hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer legmodernebb változata. Továbbfejlesztett infravörös képalkotó rendszere és fejlett képfeldolgozó képességei lehetővé teszik olyan alacsony hőkibocsátással rendelkező célpontok megsemmisítését is, mint például a pilóta nélküli repülőeszközök (UAV, drón).

A lövészet célpontjaként szolgáló Mirach 40. A 2,5 méter hosszú, 1,5 méter szárnyfesztávolságú cél drón az olasz központú Leonardo terméke..

„Az MBDA-nál tisztában vagyunk a technológiai fejleményekkel és az új veszélyek megjelenésével, amelyekhez alkalmazkodnunk kell” – mondta Éric Béranger, az MBDA vezérigazgatója. „Az ügyfelek igényeinek optimális kielégítése érdekében komplett, integrált megoldásokat kínálunk, amelyek számos régi rendszerrel kompatibilisek, és olyan elsőrangú hadi képességeket biztosítanak, amelyek lehetővé teszik számukra a szuverenitásuk megőrzését. Akár a tegnapi, a mai vagy a holnapi fenyegetésekkel szembesülünk, minden kihívásra megvan a megfelelő válaszunk.

A jelenlévő 15 külföldi delegáció, – köztük Magyarország képviselői – a rakéta éleslövészet mellett részt vettek azokon a kiállításokon is, amelyeknek egyik célja volt bemutatni a MISTRAL fegyverrendszer drónok elleni képességeit. A bemutató során egy valódi, kisméretű repülő drónra hajtottak végre célelfogást, egy olyan drónra amelyek napjaink egyik legnagyobb kihívást jelentő fenyegetését testesítik meg. Néhány LICORNE harc és tűzvezető rendszert tartalmazó vezetési ponthoz különböző konfigurációkban, különböző érzékelőket (SAAB 1-X radar, IR felderítő, távirányítású kamerák) valamint indítóállványokat (ATLAS RC és MANPAD típusúak) telepítettek, annak érdekében, hogy szemléltessék a rendszer általános teljesítményét az UAV-kal szemben, valamint érzékeltessék a rakéta ilyen típusú célokra történő elfogási képességét.

Mistral 3 rakéta indítása az egyidejűleg 2 db rakéta fogadására képes ATLAS-RC indítóállványról.

Forrás: MBDA