|

HTKA Hírhalom 2016. 23. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

A RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint Moszkva mellett tesztelik az előrenyilzott szárnyú kiképzőgépet. Az SzR-10-ről bővebben januárban írtunk, amikor a prototípus elvégezte a szűzfelszállását.

A spottereknek köszönhetően már jobb minőségű videón is megnézhetjük a különleges repülőgép fel- és leszállásait.

Nemrégiben pletykák keltek szárnyra Kínából, melyek szerint már szolgálatba is állította első 5. generációs vadászbombázó típusát a Kínai Légierő. Ezek kezdőpontját az szolgáltatta, hogy egy állami televízió arról számolt be, hogy a J-20-es egyik példányát egy J-10-essel látták kötelékrepülésen egy az ország déli régiójában megrendezett program keretében. A Kínai Légierő képviselői május 31-én reagáltak a pletykákra, melyet cáfoltak.

A J-20 fegyverterébe 6 db PL-15 fér majd el. | China Military Review

A J-20 fegyverterébe 6 db PL-15 fér majd el | China Military Review ,

A német kormánytól származó híreket hozott le a Reuters hírügynökség – Berlin a csúszások a gépek leszállításának késése ellenére nem fogja visszamondani az A400M megrendelését. Tény azonban, hogy gondolkodnak egy kisebb típus szolgálatba állításáról, az Airbus produktuma ugyanis nem képes üzemelni a kisebb repülőterekről. Az is felmerült, hogy vásárlás helyett gépeket lízingelnek majd, vagy hogy más üzemeltetőkkel együtt állítsák szolgálatba a szállítókat a pápai bázisú HAW-hoz hasonlóan.

Jelentős képességjavuláson esett át a Svéd Légierő JAS-39C/D flottája, miután a megkapták a legújabb MS20-as szoftvert. A Gripenek ezután alkalmasak a Meteor nagy hatótávolságú légiharc-rakéták, valamint a GBU-39 SDB GPS irányítású bombák bevetésére.

Május 31-én sor került az indiai Hindustan Aeronautics Limited által kifejlesztett HTT-40-es alapszintű kiképzőgép első felszállására Bengalaruban. A repülésről készült videó:

Jövőre egy UH-1H segítségével tesztelheti az Amerikai Tengerészgyalogság az Aurora Autonomous Aerial Cargo/Utility System, azaz az AACUS helikopterirányító rendszert. Friss tesztelési eredményről is beszámolhatnak a fejlesztők, a rendszert ugyanis május 25-én próbálták ki egy Bell 206-osba integrálva Virginiában. A USMC hosszútávú célja, hogy a teljes helikopterflottájukat felszereljék a pilóta nélküli üzemelési képességet biztosító rendszerrel, melyről először 4 évvel ezelőtt hallhattunk.

AACUS Bell 206-osra szerelve | Forrás: alert5.com

AACUS Bell 206-osra szerelve | Forrás: alert5.com ,

A kínai CCTV 7 tv adásában egy új, megerősített repülőgép-fedezéket mutattak be, melyekben a J-10-eseket tárolják.

Az új megerősített hangár | Forrás: alert5.com

Az új megerősített hangár | Forrás: alert5.com ,

Az Airbus vezérigazgatója május 29-én egy újságnak adott nyilatkozatában beszélt az A400M programot hátráltató problémákról. Legnagyobb gondot az okozta, hogy alulbecsülték egy új, 11 000 lóerő leadására képes gázturbina kifejlesztésének problémáit. Ezen belül is két pontot emelt ki, a fejlesztési gondokat és a beszállítók elégtelen minőségét.

A RIA Novosztyi hírügynökségnek egy railgun technológiájú fegyver fejlesztését ismerte el Franz Klintsevich orosz szenátor. A hasonló amerikai fejlesztés jelentős eredményekkel kecsegtet, az elektromágnesesség elvén működő fegyver óriási sebességgel és a hagyományos lőfegyvereknél jelentősen nagyobb távolságra képes kilőni lövedékét. Bővebben itt olvashatnak róla az érdeklődők, legutóbbi témába vágó hírünkben pedig arról volt szó, hogy az Amerikai Haditengerészet leginkább légvédelmi célokra használná a railgunt.

Elkészült a Királyi Légierő utolsó Voyager légi utántöltője. A gép még tesz egy kis kitérőt Németországban, ahol megkapja végső festését mielőtt júliusban átkerül megrendelőjéhez.

Június 2-án kapta kézhez az Egyiptomi Haditengerészet az első Mistral helikopterhordozóját. Az Toulouse-ban tartott átadási és zászlófelhúzási ünnepségen a francia és az egyiptomi védelmi miniszter is részt vett. A hírek szerint a hajót az egyiptomi miniszter után Gamal Abdel-Nasser-nak keresztelik.

Megsérült az Amerikai Haditengerészet egyik EA-18G Growler-e. A Kínai-tengeren hajózó USS John C. Stennis fedélzetén állomásozó VAQ-133-as század elektronikai zavarógépének orra és hajtóműve sérült meg, mikor a fékezőhorga még a levegőben kapta el a hajó fékezőkábelét. Szerencsére senki sem sérült meg, most vizsgálják, hogy a hajón meg tudják-e javítani a sérülést vagy szárazföldi bázisra kell szállítani a vadászbombázót.