|

Harckocsi bajnokságot terveznek az oroszok és invitálják a NATO-t is

Úgy tűnik az oroszok egy új módszert ötlöttek ki harckocsijaik képességeinek demonstrálására. Persze erre a legjobb a valós harchelyzet, – lehetőleg olyan, melyben hasonló képességű harckocsik mérkőznek meg hasonlóan képzett kezelőszemélyzettel (ugye ez nem mindig jutott ki a szovjet harckocsiknak…) – de végül is a nyugati ellenfelekkel vívott közös lőgyakorlat is megteszi… Ebből lesz a jövő év folyamán valamikor az első nemzetközi harckocsi biatlon!

Szergej Sojgu védelmi miniszter nyilatkozata szerint amerikai kollégája, Chuck Hagel már rá is bólintott az invitálásra, de a németek és az olaszok is érdeklődnek a verseny iránt. Melyben természetesen nem egymást fogják levadászni, hanem egy harckocsi lőtéren kialakított pályán kell végigmenniük, közben pedig szimulált célpontokat leküzdeniük – „futás” és lövészet, azaz biatlon. A végén pedig értelemszerűen kihirdetik mely harckocsizó csapat szerepelt a legjobban.

Orosz részről vélhetően a T-90MSz biztosan nevezve lesz | Fotó: Vitaly V. Kuzmin

Orosz részről vélhetően a T-90MSz biztosan nevezve lesz | Fotó: Vitaly V. Kuzmin ,

Az orosz védelmi minisztérium állásfoglalása szerint egy ilyen rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a legjobban képezett harckocsizók segítségével demonstrálják az orosz harckocsik képességeit, minőségét, egyben összehasonlítva a nyugati megfelelőikkel.

Orosz részről nemsokára már meg is kezdődnek a próbák, hiszen a héten orosz harckocsizók mérik össze tudásukat, majd a legjobbak ezt követően kazah, belorusz és örmény kollégáikkal mérkőznek meg. Igaz ebben a felállásban még nem a legmodernebb technikájukat vonultatják fel az oroszok, lévén T-72-esekkel zajlanak majd ezen meccsek.

Modernizált, T-72BM változatú orosz harckocsik egy kis gyakorlaton

Ez meg már a T-90MSz bemutatója az IDEX 2013-ról