|

Megnyirbálhatják az Apache-programot

Az amerikai illetékesek átgondolják az Boeing AH-64E Apache Guardian jövőjét az Amerikai Hadsereg büdzséjének csökkentett költségvetésének fényében.

Manapság az amerikai haderő egészére jellemző megszorítások elérték a US Army Apache-flottáját is. Az eddig publikált információk alapján elképzelhető, hogy a hadsereg a 2014-es pénzügyi évtől kezdve 2018-ig nem fog új építésű AH-64E helikoptereket kapni, hanem csak a meglévőket modernizálják fel erre a szintre, ami elég nagy érvágás ahhoz képest, hogy korábban 56 új Apache-csal számoltak, amelyeket 2019-ig kapott volna meg a sereg.

Forrás: defence.pk

Forrás: defence.pk ,

A program megvagdosásának tényleges hatása is lesz a US Army helikopteres csapásmérő-képességeire, azonban még így is bármilyen feladat megoldására bőven elegendő a meglévő Apache flotta. Az igazi problémát talán nem is ez jelenti, hanem az új Apache-csok gyártásában részt vevő cégek és így munkahelyek kérdése, ugyanis az AH-64E-be a gyártó Boeing mellett a Northrop Grumman és a Lockheed Martin is bedolgozik, ám a kieső megrendelés miatt elképzelhető, hogy ezen vállalatoknak is húzniuk kell majd némileg a nadrágszíjon, ami a gyártás lassításához, legrosszabb esetben pedig elbocsátásokhoz és gyárbezárásokhoz vezethet.