|

Újabb biztonsági baki egy amerikai atomrakéta-bázison

Rövid időn belül már második alkalommal történt szabálysértés az amerikai nukleáris erők egyik egységénél – közölte az amerikai légierő.

A mulasztás a rendszeresen megejtett biztonsági ellenőrzés során történt a Minuteman III típusú interkontinentális ballisztikus nukleáris rakétákat kezelő 341-es számú egységnél, a Montana állambeli Malstrom bázison. Az általános biztonsági teszt egyik gyakorlatán a tájékoztatás szerint „taktikai szintű mulasztás” történt, amelyről további részleteket nem közöltek. Hangsúlyozták, hogy a szabálytalanság a nukleáris csapásmérő képességet nem veszélyeztette. Közölték továbbá, alacsonyabb beosztású tisztek hibáztak, amikor nem az előírásoknak megfelelően jártak el az ellenőrzésnél. Az egység vezérkara egyelőre mérlegeli, hogy lesznek-e személyi következmények.

A kilenc napon át tartó ellenőrzés célja az volt, hogy biztosítsa, egyetlen rakétát se lehessen élesíteni vagy indítani véletlenül vagy szándékosan, az Egyesült Államok elnökének a parancsa nélkül. Az egységhez összesen 150 rakéta tartozik, a Minuteman III típusú rakéták egyharmada. Az atom rakétás egységek a legérzékenyebbnek számítanak az amerikai fegyveres erőknél, a közelmúltban legutóbb májusban Minotban volt példa szabálysértésre. Akkor az ügy következményeként – az amerikai légierő történetében példátlan módon – 17 tisztet ideiglenesen felfüggesztettek feladataik ellátása alól a biztonsági előírások megszegése miatt.

A Minuteman III típusú rakéták a légierő legnagyobb hatóerejű nukleáris csapásmérő eszközei, Észak-Dakotán kívül Montana és Wyoming államban is állomásoztatnak egységeket.

Forrás: honvedelem.hu/MTI