|

Itt az első japán KC-46A

A Boeing leszállította Japánnak az első KC-46A tankert, mellyel a Japán Légi Véderő (JASDF) a típus első, Egyesült Államokon kívüli üzemeltetőjévé vált.

„Izgalmas és történelmi pillanat ez a Japán Légi Véderő számára, mivel Japán a világ legfejlettebb, bizonyított és biztonságos többfeladatos harci légi utántöltési kapacitással csatlakozik az Egyesült Államokhoz – mondta James Burges, a Boeing alelnöke, egyben a KC-46 program vezetője.

A japán KC-46A képes a JASDF mellett az Amerikai Légierő, Amerikai Haditengerészet és az Amerikai Tengerészgyalogság repülőeszközeit is utántölteni. Világszerte a KC-46A típus már több mint 5000 bevetést hajtott végre több mint 22 millió kilogramm üzemanyag légi utántöltésével.

A Japán számára legyártott első KC-46A 2021 februárjában emelkedett először a levegőbe. Boeing Photo,

„A KC-46A utántöltők japán beszerzése jelentős mérföldkövet jelent az amerikai-japán együttműködésben az indiai-csendes-óceáni térségben és kritikus szerepet tölt be a két ország szövetségében.” – mondta Will Shaffer, a Boeing Japan elnöke. – teher és személyszállítási képessége révén a KC-46A Japán humanitárius és katasztrófa elhárítási erőfeszítéseit is tudja támogatni.”

A többfeladatos tanker 18 standard katonai palettát képes szállítani, valamint képes befogadni vegyesen személyi és teher rakományt is. Szintén fel van szerelve védelmi és taktikai rendszerekkel, amely hozzá fog járulni a régióban a japán légifölény megőrzéséhez.

Az Amerikai Légierő és a Japán Légi Véderő 2017 decemberében bízta meg a Boeinget az első japán KC-46A elkészítésével, melyet egy évvel később még egy követetett, végül pedig 2020 októberében a harmadik és negyedik tankerre is érvényesítették az opciókat. A Boeing az eddig leszállított 48 darab amerikai KC46A után jelenleg a második tankert szereli ösze Japán számára.

Forrás