|

Elkészült a 100. F-35-ös!

A második amerikai 5. generációs típus, az F-35 Lightning II gyártása szimbolikus ponthoz érkezett: belépett a százasok klubjába.

A december 13-án megtartott ünnepségen közel 2000 alkalmazott és vendég volt jelen, közülük is kiemelendő Robin Rand tábornok, a Légi Oktatási és Kiképző Parancsnokságról (Texas, Randolph AFB) és Michael Rothstein dandártábornok, az 56. Vadászrepülő Ezredtől (Arizona, Luke AFB). A parancsnok urak csatlakoztak a Lockheed Martin alkalmazottaihoz, akik megépítették az ünnepségen szereplő 100. repülőgépet.

„A 100. F-35 elkészülte ama közös erőfeszítésnek az eredménye, mely a kormány és az ipari partnerek között jött létre és amely hozzájárul a gyártás felfuttatásához. A világ minden tájáról jelen lévő emberek ezreinek (alkalmazott, beszállító, vásárló) együttműködése tette lehetővé, hogy ez a nap eljöhetett. Együtt dolgozunk és törekszünk arra az F-35 program irodájával, hogy a gép által nyújtott 5. generációs képességeket eljuttassuk az amerikai fegyveres erőkhöz és szövetségeseinkhez. Ez egy büszke nap a teljes F-35 közösség számára” – nyilatkozta Lorraine Martin, az F-35 projekt vezérigazgatója.

Fotó: Lockheed Martin

Fotó: Lockheed Martin ,

A most elkészült gép F-35A verziójú és az AF-41 azonosítót kapta, ami attól különleges, hogy ez annak a 144 darabos szériának az első gépe, mely a Luke légibázison szolgálja majd a jövő Lightning pilótáinak képzését. A légierő által júniusban bejelentett döntés szerint a bázison felállított kiképzőszázadok számát hatra növelik 2015-től és mind a honi, mind a partnerországok pilótái előtt nyitva állnak majd kapui.

Kicsit mélyebbre ásva az első száz darab megoszlását illetően, ezek közül 44 darab hagyományos fel- és leszállásra képes (CTOL) F-35A, 42 darab STOVL-képességű F-35B és 14 darab haditengerészeti verziójú (CV) F-35C készült. Az amerikai Nemzetvédelmi Minisztérium ezek közül 95 darabot vett át, míg a maradék 5 gépből három F-35B-re kerülhet a brit felségjelzés, míg kettő F-35A a Holland Királyi Légierőt fogja színesíteni.