|

Modernizálja a Tu-160-asokat Oroszország

A felújítás darabszámra nem túl nagy, ám méreteit nézve nem kevés munkát ad majd a nehézbombázók újjá varázsolóinak.

A Tupoljev tervezőiroda és a Kazany Légijármű Üzem együttesen nyerte el az összesen 103 millió dolláros szerződést az Orosz Védelmi Minisztériumtól 3 Blackjack modernizálására a Ria Novosztyi Hírügynökség jelentése alapján.

A döntés nem meglepő, követi az oroszok által 2012 februárjában felreppent terveket, mely szerint 2020-ig legkevesebb 10 nehézbombázó felújításával szeretnének végezni. A Tu-160M jelzéssel ellátott „új” típus fegyverzetét bővítik, valamint a fejlesztett elektronika és repülési műszereket építenek be, amely által a – hírügynökségek közlései alapján – harcászati hatékonyság a duplájára növekedhet.

A modern kor követelményeinek való megfelelés annak fényében nem meglepő, hogy a típus szolgálatban tartását egészen a következő generációs bombázó, a PAK-DA színre lépéséig szeretnék kitolni.

Tu-160 Blackjack

A négy darab, Szamara NK-321 gázturbinás hajtóművel felszerelt szuperszonikus stratégiai bombázó elsődlegesen nukleáris és hagyományos fegyverzet célba juttatására született, amelybe beletartoznak a nagy hatótávolságú, atomtöltettel felszerelt rakéták mélységi bejuttatása a szárazföldi hadszíntér fölé, bármilyen időjárási viszonyok között, nappal és éjjel egyaránt.

A Föld bármely pontján bevethető variaszárnyú gép jellemzői az alacsonyan elhelyezett, hátranyilazott és elvékonyított, változtatható állású és nagy méretű fix középrésszel ellátott szárnyak, a fejlett repülési műszerek, amelybe beletartozik a beépített célzó rendszer, navigációs és repülés irányító berendezések, navigációs és támadó radar, elektronikai ellentevékenységet végző rendszerek és automatikus irányítási lehetőség.

Az 1987 óta szolgálatban álló típus 8 változatban érthető el, amelyből jelenleg 16 darab üzemel az Orosz Légierő 121. Gárdista Nehézbombázó Repülő Ezredében, többféle szerepkörben.

A légierő tervei között szerepel, hogy ezt a számot a jövőben 30-ra növeljék. A hír alapját képező három repülőgép elkészültét 2015 decemberére tervezik.