|

Igen erős az Orosz Haditengerészet Földközi-tengeri jelenléte

Az elmúlt év utolsó 2 hónapja meglehetősen komoly aktivitást hozott magával az Orosz Fekete-tengeri Flotta vonatkozásában. Mint a téma iránt érdeklődő olvasóink biztosan emlékeznek rá a Fekete-tengeri Flotta részéről egész csinos kis flottacsoport állt össze novemberben.

Az öregecske Szmetlivij rombolóból, a Szaratov és Novocserkaszk partraszálló hajókból, valamint 1-1 tanker és vontatóhajóból álló csoport élére a „főnök”, a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója, avagy a tiszteletet parancsoló Moszkva rakétás cirkáló került. A köteléknek a Jón-tenger felől, az IONEX 2012 hadgyakorlatról érkező Szmetlivij befutása után említett hónap végén kellett volna áthajóznia a Szuezi-csatornán, majd kiérve az Indiai-óceánra ott a szomáliai kalózok morálját rombolni. Hogy az Afrika szarvánál ténykedő pirátok kedvét még inkább elvegyék decemberben ezen flottacsoportnak találkoznia kellett volna a Vlagyivisztok felől az Irkut ellátóhajó és az Alatau vontatóhajó társaságában érkező Udaloj-osztályú Saposnyikov Marshall rombolóval.

Kellett volna, ám a Fekete-tengeri kötelék végül a Földközi-tengeren maradt: december első hetében jelentették be, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló események miatt mégsem lehetséges az Ádeni-öbölbe történő hajózás. Ugyanakkor szó sincs szíriai evakuálásról, a Moszkva, illetve a november folyamán rövid időre Tartusz kikötőjébe látogatott Szaratov és Novocserkaszk is visszatér a Fekete-tengerre – várhatóan 1 héten belül.

Azonban a Moszkva végül maradt, hiszen december 21-én a pöfékelő Szmetlivij tárasaságában inkább a görögországi Píreusz kikötőjébe hajózott be egy 3 napos látogatásra. Tovább fűzve a szálat a rendelkezésre álló információk alapján az mondható el, hogy míg a Moszkva és a Szmetlivij december 24-én Píreusz kikötőjét hagyta el, addig Novorosszijszk kikötőjéből útnak indultak a Nyikolaj Filcsenkov és az Azov partraszállítók. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint említett két hajó a Szaratov és Novocserkaszk partraszállítókat hivatott váltani a térségben.

A Szmetlivij kissé füstölögve érkezik Píreusz kikötőjébe

A Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója szintén aznap érkezett a görögökhöz

Ezzel ellentétben a Novocserkaszkot nem is kell váltani, lévén a Boszporusz környékén történteket mindig szemmel figyelő, török turkishnavy.net legfrissebb információ szerint az említett partraszállító már ismételten a Boszporusztól nyugatra található (fotó is van). Azaz jelenleg 3 partraszállító található a régióban és arról nincsenek hírek, hogy a Moszkva, vagy a Szmetlivij hazaindult volna, sőt, nem hivatalos értesülések szerint a Balti Flottától egy Szovermennij-osztályú rombolót is küldenek kíséretestől a szíriai partok közelébe. Ez állítólag a Nasztojcsivij lesz – ami ha tényleg érkezik, akkor vele együtt igen tisztességes tűzerő lesz koncentrálva egy esetleges szíriai evakuálást végrehajtani tudó partraszállítók köré.

Természetesen ilyenről hivatalosan szó sincs, az érintett hajók továbbra is gyakorlatozás végett vannak csak jelen.