|

Összefoglaló – ez történt a világban 2015-ben

A 2015-ös hazai események áttekintő összegzése után következzék a párja, avagy nézzük mik is voltak a mögöttünk lévő év fontosabb eseményei a nagyvilágban a haditechnika szemszögéből nézve.

Légierő

Talán kezdjük az év pofára esése kategóriás esettel, avagy Dél-Korea vs. Lockheed Martin F-35 technológiai transzfer: az újabb körös F-15 beszerzés helyett a dél-koreaiak jelentős részben azért döntöttek az F-35 technológia transzferrel megfejelt beszerzése mellett, hogy azzal hazai fejlesztésű 5. generációs vadászbombázó típusuk fejlesztésének adjanak komoly lökést. Sajnálatos módon – a Lockheed Martin által elvileg előre jelzetten – pont azzal a 4 elemmel lett kurtább az amerikai törvényhozás által engedélyezett csomag, melyek a leginkább kellettek volna. Marad a hazai fejlesztés és/vagy az európai segítség.

Összeszerelősor Forth Worth-ben | Forrás: Lockheed Martin

F-35 összeszerelősor Forth Worth-ben | Forrás: Lockheed Martin ,

Ám ha már F-35, akkor megemlítendő, hogy szeptember elején megkezdték a szolgálatot az USAF első, már harci feladatra késznek minősített gépei: az AF-77 és AF-78 jelzésű 5. generációs vadászbombázók a 34. vadász századhoz kerültek, a Utah államban található Hill légibázisra.

Az első harci F-35A | Fotó: U.S. Air Force/ R. Nial Bradshaw

Az első harci F-35A | Fotó: U.S. Air Force/ R. Nial Bradshaw ,

Mindeközben nem félresöpörhető problémával küzd az Egyesült Államok Légiereje: egyre jobban érzik a polgári légitársaságok pilóta elszívó erejét, mely mostanra jelentős pilótahiányt eredményezett a haderőnemen belül.

—–

A tavalyi év egy másik jelentős fejleménye, – Franciaország és a Dassault Aviation számára mindenképpen – hogy Egyiptom Rafale vadászbombázók beszerzéséről írt alá szerződést. Ezzel úgymond tényleg exportálásra került a francia típus, hiszen bár a Rafale körüli exportjeget az indiaik törték meg, ott máig nincs szerződés, csak az időközben hatalmasat csökkent gépmennyiség megrendelésének előkészítésé zajlik.

Pózol a gallok büszkesége l Forrás: thumkar.blogspot.com

Pózol a gallok büszkesége l Forrás: thumkar.blogspot.com ,

2015 elhozta a brazil EMBRAER által fejlesztett C-130J Super Hercules konkurensnek tekinthető többfeledatú teherszállítógép, a KC-390 első repülését is.

Októberben visszatért a 2014 nyarán hajtóműtűz miatt erősen megrongálódott 5-ös számú PAK-FA prototípus. Ezzel nagyjából egy időben bejelentésre került, hogy az első orosz 5. generációs típus korábban tervezett 2016-os hadrendbe állítása várhatóan 2017-re csúszik.

Súlyosabban sérült a gép a tűzeset során | Fotó: dementievskiy.livejournal.com

Súlyosabban sérült a gép a tűzeset során | Fotó: dementievskiy.livejournal.com ,

Az indiai kormány lenyomta a légierő torkán a hazai fejlesztésű Tejas-t, az őszi értesülések alapján a jövőben nagyobb megrendelés várható a hányattatott fejlesztésű típusból, melynek legújabb, módosított változata elvileg már megugorja az IAF által elvárt szintet.

LCA Tejas LSP-3 a levegőben

Az LCA Tejas LSP-3 a levegőben. És nem, nem kabrióznak így a nyár közeledtével az Indiaiak, ott van az a kabintető, még ha esetleg távolról nézve nem is látszik annyira | Forrás ,

Exportszerződést gyűjtött be a kínai – pakisztáni fejlesztésű JF-17 Thunder, bár a vevőről azóta sincs hivatalos megerősítés. A legutóbbi értesülések Srí Lankát nevezték meg az első vevőként, ám ezt a szigetország cáfolta. Az ezen híreszteléseket követő, a Dubai Airshow ideje alatt megerősített exportsiker kapcsán a pakisztániak a vevőre bízták a bejelentést, aki azóta nem élt ezzel a lehetőséggel.

JF-17 nyitott kabintetővel

A Pakisztáni Légierő egyik JF-17 Thunder típusú vadászbombázója Törökországban. | Fotó: Aldo Bidini ,

Aldo Bidini">

Haditengerészet

2015 első fele többek között a csúnya módon meghiúsult francia – orosz Mistral üzlet lezárásáról szólt. A felek nyár elejére jutottak dűlőre a francia szerződésszegés következményeiről.

Párizs szavahihetőségét, megbízható haditechnikai szállító státuszát megtépázó üzlet lezárásával párhuzamosan felreppentek a hírek, miszerint Oroszország saját fejlesztésű helikopter-hordozót fejlesztene. A francia Dassault állítólag hajlandó lenne ehhez segítséget nyújtani 3D tervező szoftverkínálata révén.

No de mi is lett az oroszok számára, részben az oroszok által megépített 2 Mistrallal? Nos, miután Moszkva megadta a zöld lámpát a továbbértékesítésükre a több érdeklődő közül Egyiptom viheti a 2 hajót – szaúdi pénzből.

A Szevasztopol Saint-Nazaire kikötőjében 2014 decemberében lencsevégre kapva. | Fotó: Ludovic Péron

A Szevasztopol Saint-Nazaire kikötőjében 2014 decemberében lencsevégre kapva. | Fotó: Ludovic Péron ,

Egyiptom egyébként nem csak Rafale és Mistral beszerzéseket jelentett be, hanem további francia haditechnikát is. Konkrétabban vettek egy FREMM fregattot is – méghozzá úgy, hogy szállítását 5 hónappal a szerződéskötés után szerették volna, hogy a hadihajó részt vehessen a kibővített Szuezi-csatorna átadási ünnepségén. A Mistral ügy miatt megtépázott renoméjű Párizs így a Francia Haditengerészetnél hadrendbe állítás előtt állt D651 Normandie nevű fregattot adta el Egyiptomnak, mely így időben megérkezhetett a hellyel-közzel kiképzett egyiptomi legénységgel.

2015 elhozta az Oliver Hazard Perry osztályú fregattok szolgálatának végét is – legalábbis ami a U.S. Navy hajóit illeti. Az eredetileg 2020-ig hadrendben tartandó fregattokat szolgálati idejét egy korábbi, anyagi jellegű döntés értelmében fél évtizeddel előrébb hozták. A karrierjük vége felé az amerikai haditengerészet megmaradt fregattjainak elsődleges feladata az Észak-Amerikába irányuló narkotikumok csempészeinek lefülelésében segédkezés volt. Ezen fregattok utolsó útját a USS Kauffman nevű teljesítette 2015 első felében, míg az utolsóként kivont hajó végül a USS Simpson lett – a múlt év szeptemberében.

A Lengyel Haditengerészet egyik Oliver Hazard Perry-osztályú fregattja a nyílt vízen a tat jobb oldala felől fényképezve

A Lengyel Haditengerészet jelenlegi 2 legnagyobb harcértékű hadihajója az a 2 Oliver Hazad Perry-osztályú fregatt, amiket 2003-ban vettek át a U.S. Navy-től. A fenti fotón az amerikai lovasság atyjaként is emlegetett Kazimierz Pulaski tábornokról elnevezett fregattjuk látható. Korábbi kommunikáció szerint ezen hadihajók nem számíthatnak modernizálásra. | Fotó: lengyel Haditengerészet ,

A USS Simpson (FFG 56) | U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Coleman Thompson

A USS Simpson (FFG 56) | U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Coleman Thompson ,

A U.S. Navy-nél az Oliver Hazard Perry osztályú fregattok utódja a Littoral Combat Ship program hajói. A jelenleg még több sebből vérző, költségvetési megszorításokból még gyenge fegyverzetű hajók körül egyébként újból forrong a tenger. Korábban úgy sikerült megmenteni a programot, hogy a védelmi minisztérium a hajók képességeinek felturbózását írta elő, mellyel lényegében egy kisebb fregatt szintre lépnének elő. Ennek csapott oda nemrégiben az Ash Carter védelmi miniszter azzal, hogy a tervezett 52 hajó helyett csak 40 kerülhet megrendelésre és a 2019-es költségvetési évtől már csak az egyik LCS hajóosztályt választhatja a Navy, nem lesz többé az, hogy mindkét változatból rendelnek.

A USS Forth Worth nagy sebességű haladás közben a Michigan tavon. A szemből fotózott hajó mögött a háttérben a partvonal.

A USS Forth Worth a Michigan tavon – ez a fotó még a hajógyári tesztek ideje alatt készült. | Fotó: Lockheed Martin ,

Még egy kicsit az LCS, illetve azon belül is a hagyományos hajótest kialakítású Freedom osztálynál maradva: a Lockheed Martin és a Marinette Marine nevével fémjelzett program exportpiacra szánt, az amerikai változatnál potensebb változatainak egyike lehet az, mely Szaúd-Arábia haditengerészetét erősíti majd a soron lévő, évek óta egyeztetés alatt álló flottamodernizálás részeként.

Szárazföldi erők

A tavalyi év egyik várva várt pillanata volt az új generációs orosz harckocsi a T-14 Armata, illetve magának az Armata lánctalpas platformnak a bemutatkozása volt. megfejelve persze a Bumeráng nevet kapott kerekes platformmal. Mindezeket az oroszok a május 9-i, moszkvai Győzelmi napi parádéra időzítettek.

A T-14 Armata egyébként még fejlesztés alatt áll, nem végleges a konstrukció. | Fotó: Vitaly Kuzmin

A T-14 Armata egyébként még fejlesztés alatt áll, nem végleges a konstrukció. | Fotó: Vitaly Kuzmin ,

T-14 Armata egyébként még fejlesztés alatt áll, nem végleges a konstrukció. | Fotó: Vitaly Kuzmin">

—–

Természetesen nem pusztán a megjelenése, de az Armata várhatóan megadja a löketet az európai csúcs harckocsi, a Leopard következő generációjának megszületéséhez. A jelen állás szerint a Leopard 3 2030 környékére készülhet el német – francia koprodukcióban.

Szárazföldi erők tekintetében mindenképpen egy említésre méltó esemény volt, hogy az Egyesült Államokban a nyár végére dűlőre jutottak a HMMWV utódjáról. A JLTV programot az Oshkosh nyerte az L-ATV járgányával. A döntést a konkurencia egyike, a védelmi szektor behemótja a Lockheed Martin a várakozásoknak megfelelően meg is támadta, ám a Government Accountability Office (GAO) decemberi döntése nem hagyta helyben a keresetet, így az Oshkosh Defense megkezdheti az Army és a Tengerészgyalogság által már nagyon várt új járművek gyártását.

A méretek összehasonlítása végett: Oshkosh L-ATV  a gyártósoron. | Fotó: oshkosh defense

A méretek összehasonlítása végett: Oshkosh L-ATV a gyártósoron. | Fotó: oshkosh defense ,

A JLTV-vel hozzávetőlegesen egy időben Ausztráliában is zöld lámpát kapott egy könnyített MRAP sorozatgyártásának beindítása is: 1100 darabos megrendelés érkezett a Thales Hawkei nevű járművére.

© Commonwealth of Australia, Department of Defence

© Commonwealth of Australia, Department of Defence ,

A mögöttünk lévő év véget vetett a törökök kínlódásának is – már ami a nagy hatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzését illeti. Végleg felhagytak azzal az ötlettel, hogy heves NATO ellenkezéssel szemben kínai eredetű technikát szerezzenek be. A dolog többek között a technológia transzfer kérdésén bukott el. Helyette saját fejlesztésű megoldást kívánnak összehozni – melyet nem sokkal később úgy finomítottak a hírek, hogy a török katonai vezetésnek ez nagyon nem tetszik, szerintük sürgősen szükségük van kulcsrakész potens légvédelmi képességekre, főleg úgy, hogy van a Szu-24 lelövése miatt egy erősen magukra haragított Oroszország a közelükben.

A 3 NATO tag által biztosított Patriotok közül ezen a fotón az amerikaik által telepített látható. A holland, német és amerikai Patriot ütegek Törökország Gaziantep, Kahramanmaraş és Adana tartományaiban kerültek telepítésre. | Fotó: NATO

A 3 NATO tag által biztosított Patriotok közül ezen a fotón az amerikaik által telepített látható. A holland, német és amerikai Patriot ütegek Törökország Gaziantep, Kahramanmaraş és Adana tartományaiban kerültek telepítésre. | Fotó: NATO ,

Végül említést érdemel Litvánia, aki az idei évben anyagi lehetőségeihez mérten igen jelentős védelmi beszerzéseket eszközölt. Egyrészt vettek 21 db használt PzH 2000 önjáró tarackot Németországtól, másrészt történelmük eddigi legnagyobb összegű haditechnikai beszerzéseként 88 db GTK Boxer harcjárművet szereznek be 30 mm-es gépágyúval szerelve. Ezt fejeli meg, hogy megkezdődnek a tárgyalások az amerikai-norvég NASAMS 2 légvédelmi rendszer megvásárlásáról is.

Fegyvertoronnyal szerelt német Boxer | Fotó: ARTEC

Fegyvertoronnyal szerelt német Boxer | Fotó: ARTEC ,