|

Lavina – az orosz Mistral?

Megtippelni is nehéz lenne mikor és hogyan zárul le az a történet, mely a francia – orosz Mistral üzlet 2011-es megkötése óta bontakozott ki. Egyelőre továbbra is a májusi állapotok vannak érvényben: Párizs és Moszkva már nem egyeztet az oroszországi befejezésre kész hajók átadásáról, már csak a kárpótlásról folynak egyeztetések. Meg természetesen azóta is szállingóznak a hírek az oroszok által belengetett Mistral átgondolás hazai megépítésének lehetőségeiről.

Az ezzel kapcsolatos makettek és látványtervek felbukkanása persze nem a véletlen műve, hiszen ma zárult a nagyszabású haditechnikai expo, az Army-2015, mely felvonultatta az orosz hadipar kínálatának széles palettáját a potenciális vevőknek.

Az eseményen prezentálta Mistral alternatíváját a Krilov Állami Kutatóközpont. A Lavina fantázianév alatt futó project realizálódása esetén a francia Mistral osztálynál egy kicsit nagyobb vízkiszorítású helikopter-hordozót eredményezne. A Mistral 21 000 tonna körüli vízkiszorításéval szemben a Lavina 24 000 tonnás lenne, egyéb tervezett fizikai méreteiről egyelőre azonban nem lelhető fel információ.

Annyit tudni lehet, hogy a jelentős múlttal rendelkező szentpétervári tervezőiroda elképzelése szerint a hajónak 320 fő körüli legénysége lenne, mely mellett 500 katona, vagy akár 50 páncélozott jármű számára jutna hely. Ezen mutatók szintén nagyjából párban vannak a francia Mistralok képességeivel.

A Krilov Állami Kutatóközpont által megálmodott helikopter-hordozó a Lavina név alatt fut.

A Krilov Állami Kutatóközpont által megálmodott helikopter-hordozó a Lavina név alatt fut. ,

Megjegyzendő, hogy nem csak a Krilov kutatóközpont állt rá a témára, hanem a szintén csak szentpétervári Nyevszkij Hajógyár is aktív a kérdésben. A Priboj névre keresztelt elképzelés egy kisebb, 14 000 tonna vízkiszorításúnak megnevezett hajót képzel el.

A Nyevszkij Hajógyár Priboj névvel illetett  elképzelése.

A Nyevszkij Hajógyár Priboj névvel illetett elképzelése. ,