|

Moszkva hivatalosan is letett a Mistralokról és sajátot építene

Ugyan nagyjából eddig is az volt a koncepció, hogy Mistral szállítás már nem lesz, így Moszkva a programba már beledöntött pénzét szerette volna viszontlátni, ám tegnap óta ez már hivatalos is: Moszkva és Párizs között immáron csakis arról folynak egyeztetések, hogy a szerződésszegést elkövető francia fél mennyivel is tatozik Moszkvának. Mint ismert a franciák nem olyan régen tettek egy ajánlatot az oroszoknak, amit azok az ajánlat tartalma alapján nem meglepő módon nem fogadtak el.

Az orosz védelmi szektor felügyeletében vezető szerepet betöltő Oleg Bochkaryov arról beszélt, hogy már csak „kérjük vissza a pénzünket” jellegű tárgyalásokról van szó, az összeg azonban még nyitott kérdés. Értesülések szerint a mai napon újabb francia delegáció érkezik Moszkvába.

Tegnap Bochkaryov arról is beszélt, hogy Oroszország saját maga épít ilyen hajókat – a Szputnyik hírügynökségnél olvasható idézet alapján ezt részben a Mistralok alapján képzelik el, de némiképp eltérő módon viteleznék ki a dolgot, nem a francia típus lemásolásáról lenne szó.

A Szevasztopol Saint-Nazaire kikötőjében 2014 decemberében lencsevégre kapva. | Fotó: Ludovic Péron

A Szevasztopol Saint-Nazaire kikötőjében 2014 decemberében lencsevégre kapva. | Fotó: Ludovic Péron ,