|

Meredek francia ajánlat Moszkvának a Mistral ügyben

Az orosz sajtóban megjelent hírek alapján Párizs meglehetősen meredeknek hangzó ajánlattal fordult Moszkva felé a Mistral ügy lezárása érdekében: a két helikopter-hordozó dokkhajó átadásának elmaradása miatt a francia állam visszafizet nagyjából 785 millió Eurót abban az esetben, ha ezt megelőzően Moszkva hivatalosan is engedélyezi, hogy a részben orosz hajógyárakban, orosz elemekből megépült hajókat Franciaország 3. fél számára értékesítse.

A Szevasztopol Saint-Nazaire kikötőjében 2014 decemberében lencsevégre kapva. | Fotó: Ludovic Péron

A Szevasztopol Saint-Nazaire kikötőjében 2014 decemberében lencsevégre kapva. | Fotó: Ludovic Péron ,

Az értesülések alapján a francia ajánlat pofátlannak minősíthető, ha figyelembe vesszük, hogy Moszkva – bár nyilván saját érdekei mentén de – gálánsan viselkedett az EU és Washington által sarokba szorított, szerződésszegésre kényszerített franciákkal szemben: korábbi fenyegetőzései ellenére mégsem perelte be őket szerződésszegésért és a kötbérre sem tartott igényt. Csak a már előlegként befizetett, nagyjából 890 millió eurónyi összeget kérte vissza. Persze azért limitálta is a hajók továbbértékesíthetőségét azáltal, hogy azt Moszkva írásbeli jóváhagyásához kötötték.

A TASZSZ hírügynökség oldalán olvashatóak alapján Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes már vissza is utasította a francia ajánlatot, azt Oroszország érdekeivel ellentétesnek minősítve. Közleménye szerint Moszkva nem fogad el ilyen megközelítést és a programmal kapcsolatos kiadásait és veszteségét 1,163 milliárd Euró összegben állapítja meg. És nem hajlandóak semmilyen továbbértékesítést engedélyezni addig, míg ezen összeg meg nem érkezik Oroszországba.

Ezen összeg a kifizetett előleg mellett elviekben a személyzet, a Ka-52K fejlesztésére, illetve a hajókhoz szükséges infrastruktúra kiépítésére elköltött pénzekből tevődik össze.