|

Újabb hordozóval gazdagodott Egyiptom

Az észak-afrikai ország átvehette második Mistral-osztályú helikopterhordozó dokkhajóját, mely a ENS Anwar el-Sadat (L 1020) nevet kapta.

Szeptember 16-án a francia DCNS hajógyár Saint-Nazaire városának kikötőjében ünnepélyes keretek között átadta Egyiptom képviselői számára az észak-afrikai ország második Mistral-osztályú egységét, a ENS Anwar el-Sadat (L 1020) névre keresztelt helikopterhordozó dokkhajót. A hajó a napokban elhagyja majd a francia kikötőt és a Francia Haditengerészettel közösen egy gyakorlaton vesz részt, mielőtt hazafelé venné az irányt. A hajóra eddig 180 tengerészt képeztek ki, a típusképzést a STX France, a francia védelmi minisztérium és a DCNS közösen segítette.

Fotó: AHMED XIV

Egyiptom legújabb, Mistral-osztályú helikopter-hordozója, az ENS Anwar el-Sadat (L 1020) |Fotó: AHMED XIV ,

A két hordozót egyébként eredetileg Oroszország számára készítette a francia DCNS hajógyár, de az ukrán események fényében nem szállították le őket és új vevőt kerestek számukra. Voltak arról is hírek, hogy esetleg Kína csaphat le a szabad Mistralokra, de végül Egyiptom vásárolta meg őket (50 db Kamov Ka-52 Alligator helikopterrel egyetemben) némi szaúdi támogatással.

Az első egységet, az ENS Gamal Abdel Nasser (L 1010) névre keresztelt hordozót június 2-án adták át, jelenleg Alexandriában állomásozik.