|

RAPIDFire CIWS kerül az új francia járőrhajókra

A francia haditengerészet járőrhajó állományának megújításának újabb lépcsőfoka a tavaly nyáron útnak indított Patrouilleurs Océanique program, melynek keretében a Marine nationale számára beszerzésre kerül 10 db OPV besorolású járőrhajó. A francia haditengerészet Védelmi és Biztonsági Irodájának és Jövőbeli Programjainak a feje, Ghislain Deleplanque a Defense iQ OPV International online konferenciáján erősítette meg, hogy a hajókra a Thales / Nexter RAPIDFire közelkörzeti fegyverrendszer lesz telepítve.

A Thales és a Nexter által fejlesztett RAPIDFire CIWS alapját a francia Nexter és az angol BAE Systems közös tulajdonú vállalata, a CTA International 40 CTAS nevű rendszere adja. Ez egy 40 mm-es gépágyú, melyhez többféle feladatkörre optimalizált teleszkópos lőszer elérhető. A fegyverrendszer tengerészeti alkalmazásra szánt változata egy csomagban tartalmazza a 40 CTAS rendszert, a tűzvezetést támogató optronikus szenzortornyot, illetve az azonnali használatra kész állapotú, 140 darabos lőszerjavadalmazást.

A fegyver integrált, vagy autonóm módon is képes működni, a gyro-stabilizált gépágyú pedig 200 lövést tud leadni percenként. Légi célpontok ellen akár 10-es sorozatokban is van lehetőség levegőben robbanó lövedékek alkalmazására – mintegy 4000 méterig hatékonyan. Felszíni célpontok ellen többféle típus, így leválóköpenyes, szárnystabilizált, űrméret alatti, páncéltörő nyíllövedék is bevethető a fegyverkezelő által – mintegy 2500 méterig.

A Patrouilleurs Océanique program keretében 2022-2023 folyamán kell megkezdődjön a hajók építése és az első 2 példányt 2025 végéig állítaná hadrendbe a haditengerészet. Mely 2029-ig meg kell kapja a 10. példányt is. A Naval Group által vezetett fejlesztési programban létrejövő hajók kapcsán még csak nagyon kevés konkrét információ áll rendelkezésre.

Egy Marine nationale prezentáció alapján a fentebb tárgyalt RAPIDFire lesz a 90 méter hosszú, 2 000 tonna vízkiszorítás környéki hajók hajók elsődleges / egyetlen fegyverzete. Ami viszont érdekes,  hogy ugyanezen prezentáció alapján szonárt is kapnának ezen járőrhajók, ami a hajókategóriát és méretet figyelembe véve szokatlan.

A francia járőrhajó állomány megújítása Ministère des Armées,