|

Kína venné meg az oroszoknak épített Mistralokat?

Úgy vélem nem kell ecsetelni a franciák és oroszok kálváriáját, mely a francia tervezésű, Mistral osztályú helikopoter-hordozók Oroszország számára történő értékesítése kapcsán bontakozott ki az ukrán helyzet kezdete óta. A legutóbbi fejlemények egyike az volt, hogy az ukrajnai fejlemények miatti szankciók és nem kis mértékben az Egyesült Államok által sarokba szorított, lényegében szerződésszegésre kényszerített franciákkal szemben Moszkva korábbi fenyegetései ellenére mégsem érvényesíti a szerződésben foglat retorziókat, nem perli be őket, nem kér kötbért, megelégszik a vételár visszafizetésével.

Minderre Párizs hajlandóságot is mutat, így az ügy nagyjából lezárás közeli, ám a részben Oroszországban megépült 2 helikopter-hordozó sorsa ettől még rendezetlen. A Francia Haditengerészetnek nincs további Mistralokra szüksége, így a hazai haderő nem tudja felszippantani ezen hajókat. A korábban felmerült ötletek között szerepelt, hogy akkor vegye meg a NATO – hasonló jelleggel, ahogy a pápai C-17-eseket üzemelteti.

Az utóbbi időben olyan vad pletykák is felreppentek, miszerint végső esetben a franciák kihajóznak velük, majd a nyílt vizeken egyszerűen elsüllyesztik őket, ily módon szabadulva meg a problémától. Természetesen azért ennél sokkal szofisztikáltabb megoldása a problémának az új vevő(k) felkutatása…

A potenciális vevő listája pedig nem is olyan rövid. Kanada például korábban már érdeklődött a Mistralok iránt – igaz ők technológia transzferrel hazai hajógyárban akarták volna megvalósítani a dolgot saját iparuk fejlesztése érdekében. Egyes vélemények szerint Brazília, Egyiptom, vagy Argentína is potenciális vevő. Mondjuk az más kérdés, hogy Egyiptom mire használná, illetve Argentína miből fizetné ki a vételárat. És akkor az angolok borítékolható ellenlépéseiről még nem is beszéltünk.

A szintén szóba jöhető India azonban már egy reálisabb jelölt lehetne, ahogy nagy riválisuk, Kína is. És hogy-hogy nem, de a Kínával kapcsolatban felreppent híreszteléseket erősítendő épp a napokban érkezett egy Mistral osztályú helikopterhordozó Sanghaj kikötőjébe. A Dixmude és kísérője látogatásának formájában először kötött ki Mistral osztályú helikopter-hordozó kínai kikötőben.

Kína ugyan dolgozik a Mistralokkal összevethető méretű helikopter-hordozón – Type 081 – de ez nem feltétlenül akadálya az üzletnek, sőt…

Mindenesetre akárki is lesz a Vlagyivosztok és a Szevasztopol vevője a hajók eladására Moszkvának rá kell bólintania – mint erre az orosz védelmi szektorért felelős miniszterelnök helyettes, Dmitrij Rogozin nemrégiben emlékeztette is a franciákat.

A Szevasztopol Saint-Nazaire kikötőjében 2014 decemberében lencsevégre kapva. | Fotó: Ludovic Péron

A Szevasztopol Saint-Nazaire kikötőjében 2014 decemberében lencsevégre kapva. | Fotó: Ludovic Péron ,