|

Nem perelnek az oroszok a Mistralok miatt

A francia és orosz államfő múlt pénteki, jereváni, az örmény népirtás 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen való részvételével összekötött egyeztetése kapcsán szóba került a régóta megoldatlan Mistral osztályú helikopterhordozók szállítása.

A Szevasztopol Saint-Nazaire kikötőjében 2014 decemberében lencsevégre kapva. | Fotó: Ludovic Péron

A Szevasztopol Saint-Nazaire kikötőjében 2014 decemberében lencsevégre kapva. | Fotó: Ludovic Péron ,

A megbeszélésre mindkét fél rákészült sajtó ügyileg, hiszen Putyin gáláns hangot ütött meg, míg Hollande úgy nyilatkozott, hogy mivel a körülmények továbbra sem teszik lehetővé, hogy Franciaország leszállítsa az elkészült 2 helikopter-hordozót Oroszország számára, így készek visszafizetni a Moszkva által kifizetett összeget – bár minden szóba jöhető lehetőséget meg fognak vitatni.

Pénteken orosz diplomáciai forrás alapján a TASSZ hírügynökség arról hírezett, miszerint Moszkva elfogadható lehetőségként tekint a Párizs által ajánlatot 1,5 milliárd Euró visszafizetésére, mellyel egyben megkímélhetik a franciákat az eddigieknél nagyobb „arcvesztéstől”.

Az orosz védelmi szektorért felelős miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Rogozin a korábbi megnyilvánulásival szemben szintén engedékeny hangnemben nyilatkozott, arról beszélve, hogy nem hiszi, hogy a két fél kapcsolatát pereskedéssel kéne próbára tenni.

Összességében elmondható, hogy ezen út választásával Moszkva ugyan elveszít 2 db, relatíve hamar hadrendbe állítható helikopter-hordozót, de meglehetősen nagyvonalúan nem teszi ki a franciákat a szerződésszegéssel amúgy járó következményeknek. Utóbbinak persze hozadéka, hogy így esélyesebben megmaradhat a régre visszanyúló, francia – orosz haditechnikai együttműködés.

Hogy a jelenlegi álláspont szerint biztosan rajtuk maradó 2 elkészült Mistrallal mit csinálnak a franciák az még nyitott kérdés. Opció a saját haditengerészetükbe történő hadrendbe állítás, de ez kevéssé valószínű, hiszen a Marine nationale már rendelkezik 3 Mistrallal, melyek kielégítik az igényeket. Kiharcolható lehetőség lehet még a közös NATO használatba adás, illetve természetesen szóba jöhet olyan vevő(k) felkutatása, aki megvásárolná(k) a részben francia, részben orosz hajógyárakban készült hajókat.