|

Egyiptom megveszi mindkét Mistralt a franciáktól és Ka-52 helikoptereket rendel Oroszországtól

Megállapodásig jutott két olyan egyiptomi beszerzés is, melyekről az elmúlt hetekben több alkalommal is lehetett olvasni: elkelt az eredetileg az oroszoknak épített, de a szankciók miatt végül át nem adhatott, Párizsnak sok kellemtelenséget okozó 2 Mistral osztályú helikopter hordozó és az is esélyes, hogy orosz harci helikopterek kerülnek fedélzetükre.

A hónap elején reppentek fel először a hírek, hogy az orosz feltételek, azaz vaskos pénzek visszautalásával Párizs eladhatja a feleslegessé vált, részben francia, részben orosz építésű helikopter hordozót. A franciák már a nyár folyamán is magabiztosak voltak benne, hogy könnyű lesz vevőt találniuk és ez így is lett: a hajók megvásárlása ismét szóba Került Kanadában és az Egyesült Arab Emírségek is fontolgatta a dolgot, végül Egyiptom viheti a hajókat. A francia és egyiptomi elnökök bejelentése alapján nem is csak az egyiket, hanem mindkettőt. A bejelentés nem szól róla, de a korábbi információk alapján a számlát nem az anyagilag nem kiemelkedően álló Egyiptom, hanem szomszédjuk, Szaúd-Arábia fizetné – amolyan testőr felbérlése jelleggel.

Kapcsolódóan megjegyeznénk, hogy bár az oroszok már elvileg elkezdték kiszerelni az orosz vezetési és kommunikációs rendszereket a 2 Mistral-ból Moszkva a közelmúltban jelezte, hogy ha Egyiptom vásárolja meg a két hordozót, akkor nincs ellenvetésük az ellen, hogy maradjon a szóban forgó elektronika a hajókban.

A Mistral megállapodással párhuzamosan orosz részről bejelentésre került, hogy révbe ért az egyiptomi harci helikopter beszerzés is: Kairó 50 db Kamov Ka-52 Alligator helikoptert vásárol Oroszországtól. Ezzel kapcsolatosan a friss információ, hogy – tekintettel a helikopter-hordozó beszerzésre – ha az egyiptomiak úgy akarják, akkor Moszkva kész a helikopter-hordozóról való üzemelésre kifejlesztett Ka-52K változatot szállítani az észak-afrikai államnak.

Ka-52 a Mistral fedélzetén

Az FS Mistralon vendégeskedő egyik Ka-52 Alligator harci díszben | Forrás: militarists.ru ,