|

Lezuhant egy egyiptomi Rafale

Elvesztette egyik Dassault Rafale vadászbombázóját az Egyiptomi Légierő.

Január 28-án elvesztette egyik Dassault Rafale típusú vadászbombázóját az Egyiptomi Légierő. A gyakorlórepülésen lévő katonai gép pilótája, Mohtady „Cobra” Shazly őrnagy (aki egyike volt a típusra elsőként képzett egyiptomi hajózóknak) a baleset során életét vesztette.

A baleset pont a francia elnök, Emmanuel Macron egyiptomi látogatásának napján történt (részben további Rafale-ok eladása miatt utazott), emiatt az afrikai állam vezetése nem akarta, hogy a gall gyártású típus balesetéről tanúsítson a média, így elhallgattak bizonyos információkat, emiatt több portál is tévesen K-8E Karokorum kiképzőgép balesetéről írt.

Az Egyiptomi Légierő részére megrendelt 2 tucatnyi Dassault Rafale EM első 3 példányának érkezése 2017 tavaszán.

Egyiptom 2015 februárjában kölcsönből rendelt 24 darab Rafale EM/DM verziójú vadászbombázót (8 darab együléses EM verzió EM01-től EM08 jelöléssel, valamint 16 darab kétüléses DM változat DM01-DM16 jellel). A gépeket 2015 júliusa és 2018 decembere között szállították le, de Egyiptomba csak 23 példány érkezett, a DM16 jelzésű kétüléses példány a franciaországi Istres-ben maradt szenzorok, szoftverek és egyéb berendezések tesztelésére. Hamarosan egyébként ezt a gépet is átrepülik Afrikába, a Gebel El Basur támaszpontra.

Kairó egyébként további 12 példányt szeretne vásárolni, de egyelőre nem jutottak dűlőre a felek, talán Macron látogatása során közeledtek az álláspontok.