|

Kölcsönt keres Egyiptom a Rafale üzlethez

Iparági értesülések szerint jól alakulnak Párizs és Kairó között a Rafale vadászbombázókról és FREMM fregattokról, illetve a kapcsolódó fegyverzetről szóló tárgyalások, de… De a legutóbbi értesülések alapján a továbblépéshez le kéne szurkolni a 3,6 milliárd Euróért kínált 20 Rafale és 1,8 milliárdban mért 2 FREMM fregatt összesítetten 5,4 milliárdra taksált vételárának 15 százalékát előlegként.

Egyiptom 2011 óta érdeklődik a Dassault Rafale iránt.

Egyiptom 2011 óta érdeklődik a Dassault Rafale iránt. ,

Márpedig ezt csak úgy nem tudják elővenni a kincstárból Egyiptomban, hitelhez kell folyamodniuk. Védelmi célú beszerzésekre történő hitelfelvétel természetesen nem példa nélküli, azonban jelen esetben elég jelentős összegről van szó, amit bonyolít Egyiptom nem éppen masszív gazdasági helyzete, illetve hogy Kairó állítólag még a nyár végéig le akarja zárni az előleg dolgot. Elemzői értesülések szerint (a francia állam nevében) hitelbiztosítást adó Coface kész jóváhagyni a dolgot abban az esetben, ha a francia államkincstár áldását adja az üzletre. Értesülések szerint a Coface mindezek mellett arra kérte a hitelnyújtásban részt vevő bankokat, hogy saját kontójukra szálljanak be a kockázatvállalásba. Bár ez utóbbi elvileg csak kérés volt a Coface részéről, nem feltétel.

Bennfentes értesülések szerint a hitelszerződés létrehozását lelassította Abdullah szaúdi király közelmúltbeli halála. A francia fél vélhetően annak a 10 milliárd dollárnak a sorsát várja, amit Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait készül Egyiptomba kihelyezni stabilizációs célzattal a márciusban esedékes, egyiptomi befektetések ösztökélését hivatott, Sarm es-Sejk üdülőhelyen rendezendő konferencia előtt.

A dolog pikantériája, hogy ha lehet hinni a híreszteléseknek, akkor Egyiptom FREMM fregatt vonalon úgy képzeli el a történetet, hogy a Szuezi-csatorna bővítésének lezárultára, azaz az idei év augusztusra már egyiptomi zászló lobogna egy FREMM fregatton. Igen, ez valóban úgy képzelhető csak el, ha a 2. francia FREMM a D651 Normandie egy az egyben átadásra kerül. (Mely hajó kapcsán 2013-ban egyébként például olyan hírek reppentek fel, hogy esetleg a görögökhöz kerül hosszú távú lízing keretében a 3. francia FREMM-el együtt.)