|

Párizs blokkolja az újabb egyiptomi Rafale beszerzést

A La Tribune értesülései alapján Párizs jelenleg nem mutat hajlandóságot arra, hogy további 12 db Dassault Rafale vadészbombázót adjon el Egyiptom számára. Az okok anyagi jellegűek: a francia pénzügy minisztérium álláspontja szerint Kairó már így is jelentős francia kölcsönöket vett fel haditechnikai beszerzésekre.

Szó se róla, hadereje modernizálása kapcsán Egyiptom jelentős összegeket költött el Franciaországban az elmúlt 2-3 évben. Ezen beszerzések egyike volt azon 2015-ös megállapodás, melyben kölcsönből vettek 24 db Rafale vadászbombázót. Ezek mellé sorolható be az eredetileg az oroszoknak megépült 2 db Mistral osztályú helikopter-hordozó, egy SOS jelleggel kért, Párizs által saját megrendeléséből átadott FREMM fregatt és 4 Gowind osztályú korvett is. Mindezek együttesen közel 7 milliárd Euróra taksálnak.

Az Egyiptomi Légierő részére megrendelt 2 tucatnyi Dassault Rafale EM első 3 példányának érkezése 2017 tavaszán.

A francia lapértesülések szerint Párizs jelenleg nem hajlandó újabb kölcsönt nyújtani Kairónak, ám ez minden bizonnyal még további egyeztetések függvénye: Egyiptom esetleg kiharcolhat magának újabb francia hitelt a 2015-ben az egyiptomi partok közelében az olasz Eni által felfedezett hatalmas földgáz mező kapcsán felszabaduló / befolyó pénzekre hivatkozván.