|

Egyiptomi lett a francia FREMM fregatt

Franciaország június 23-án átadta az egyiptomi haditengerészetnek a Normandie nevű (D651) FREMM fregattot. A hivatalos ceremóniára Lorientben került sor, a gyártó cég hajógyárában. A hajó megtartja majd az oldalszámát viszont nagy valószínűség szerint az egyiptomiak átkeresztelik Al-Cairo névre.

Az ünnepségen részt vett Osama Rabie és Bernard Rogel a két ország haditengerészeteinek vezérkari főnökei. Az 5 200 tonnás hajó az eredeti tervek szerint a francia haditengerészet állományát volt hivatott bővíteni. Ez lett volna a második Aquitaine osztályú fregatt amit a Direction Générale de l’Armement (DGA) rendszeresített volna 2014 végén, viszont a kétoldalú francia-egyiptomi tárgyalásoknak köszönhetően melyek 2015 február 16-án tetőztek az eredeti tervektől eltérően a hajót Egyiptomnak adták el.

A szerződésnek megfelelően a francia fél vállalja, hogy a hajón lévő feliratokat arabra cserélik, logisztikai támogatást nyújt, alkatrészellátást és javítást biztosít, valamit vállalja az egyiptomi tengerészek kiképzését.

A hajó megtartja majd az eredeti fegyverzetét, viszont kiszerelik a hajóból a SYLVER A70 függőleges rakétaindítókat, amiből a Croisière Naval [MdCN] nagy hatótávolságú robotrepülőgépeket indítják, valamint R-ECM elektronikus ellentvékenységre alkalmas rendszert sem kapják meg az egyiptomiak.

A hajó valamikor július 20-a körül fog Egyiptomba érkezni, hogy részt vehessen az augusztus 6-án esedékes új Szuezi-csatorna átadási ünnepségére.

Forrás: