|

Van vevő a Mistralokra?

A hírek szerint két különböző vevőhöz kerülhetnek az Oroszország számára legyártott, de a NATO nyomására át nem adott Mistral-osztályú helikopterhordozó dokkhajók.

Ahogy arról már több ízben is beszámoltunk, már nem egy jelentkező akadt az oroszoknak át nem adott két Mistral-osztályú helikopterhordozót. Legutóbbi hírek szerint a szaúdi király vásárolná meg Egyiptom számára őket, de lehetséges, hogy csak az egyik kerül hozzájuk, a másik példányra ugyanis egy új vevő vetett szemet.

A Vlagyivosztok 2014. március 5-én hajózott ki első tengeri tesztútjára | Fotó: brunoh, shipspotting.com

A Vlagyivosztok 2014. március 5-én hajózott ki első tengeri tesztútjára | Fotó: brunoh, shipspotting.com ,

brunoh, shipspotting.com">

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya hivatalosan is megerősítette, hogy a fáj a foga a Vlagyivosztok és Szevasztopol nevű hajók egyikére, ezzel tovább növelve hadereje potenciálját.

Ráadásul orosz források szerint Moszkva áldását is adta Franciaországnak a hajók Egyiptomba, illetve az Emírségekbe történő eladására. Oroszországnak még haszna is lehet az üzletből, ugyanis szeretnék eladni számukra a hajók fedélzetére szánt Ka-52K típusú helikoptereket. (Egyelőre nem tudni, hogy a Vlagyivosztok és Szevasztopol fedélzetére rendelt, már gyártás alatt lévő és részben már át is adott gépeket akarják elpasszolni, vagy azokat inkább megtartják a saját gyártású helikopterhordozóik számára.)