|

HTKA Hírhalom 2015. 33. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Zsúfolt piacra zuhant a Szír Légierő egyik harci gépe. Az esetre augusztus 3-án került sor az állam északnyugati részében, Ariha városban mely jelenleg a lázadók ellenőrzése alatt van. Híradások szerint a gépet nem ellenséges tűz miatt vesztették el, az áldozatok száma legalább 27, nagy részük civil.

Augusztus 1-től Szu-33-asok védik a Kola félszigeti régiót. A Szu-27-esek haditengerészeti verziói eddig csak az északi flotta hajóinak légvédelmét látták el, de területvédelmi feladatkörben eddig nem alkalmazták azokat.

Szu-33 Flanker-D (Forrás)

Szu-33 Flanker-D (Forrás) ,

Nyugdíjba küldték a Brit Hadsereg utolsó 6 Lynx AH7-es helikopterét. A típus – melyet hadszíntéri felderítésre használtak – búcsúrepülésére július 31-én került sor, a 6 példány egy 7-est formálva (a forgószárnyasok a 7. ezred állományába tartoztak) repült el a hadsereg Andover-i főparancsnoksága felett, majd visszatértek a Middle Wallop-i bázisukra. A gépeket az AH159 Lynx Wildcats-ek váltják, a kivont példányok ezek számára szolgálnak majd alkatrészdonorként.

Lynx AH7-esek utolsó repülése | Fotó: Jim Winchester

Lynx AH7-esek utolsó repülése 2015-ből | Fotó: Jim Winchester ,

Maradjunk a forgószárnyas vonalnál: befejeződött az izraeli CH-53-asok modernizálása. A 2006-ban kezdődött munkák során megújították a forgószárnyasok avionikáját, valamint a sárkányszerkezeten is elvégezték a szükséges javításokat. A 23 példány ezek után 2025-ig maradhat szolgálatban, addig az utódlásukat is meg kell oldania Tel Avivnak. Korábban úgy tűnt, ők lesznek a V-22 Osprey első külföldi megrendelői, de költségvetési okokból erről lemondtak.

IAF's CH-53D

A közel-keleti állam légierejéhez tartozik, hogy egyre nagyobb aggodalommal figyelik a KC-46 program késését és problémáit. Második opcióként elkezdték vizsgálni átalakított 767-esek rendszerbe állítását. A típus már készen áll, hisz az Israel Aerospace Industries üzemeiben már átalakítottak egy B767-300ER-t tanker konfigurációjúra, ez pedig az Izraeli Légierőnek is megfelelne a 707-esek leváltására.

Az Amerikai Tengerészgyalogság felgyorsítaná AV-8B gépeinek felszerelését a Link 16-os adatátviteli rendszerrel. Az eszköz nagyban segítené a pilóták helyzetismeretét, kapcsolatban állhatnának a többi repülőeszközzel és a földi egységekkel egyaránt. Csak azok a gépek kapják meg, melyek orrában AGP-65-ös radar működik, de a felszerelésük így is 5 évet vesz igénybe. Eredetileg a 2016-os költségvetési évben raktak volna először félre a program számára, de Pentagon most 7,5 millió dolláros extrát kér a jelenlegi keretből, hogy előre tudják hozni ezt a dátumot.

AV-8B Harrier II függeszkedés közben | Fotó: D. Miller, Wikimédia

AV-8B Harrier II függeszkedés közben | Fotó: D. Miller, Wikimédia ,

Törökország pilóta által vezetett felderítőgépet rendszeresítene, az információkérésre a gyártók válaszait augusztus 12-ig várják. A beszerzendő mennyiséget nem hozták nyilvánosságra, de egyes információk szerint 5 példányról lenne szó.

Az Indiai Légierő közölte a Hindustan Aeronautics Limited vállalattal, hogy jelen formában biztosan nem rendszeresítik a HJT-36 sugárhajtású kiképzőgépet, annak jelentős módosítására lesz szükség. Már megoldási javaslatok is vannak, a gyártó a BAE Systems javaslatára további súlyokat helyez el a szárnyvégekbe építve, mellyel javulhat a típus manőverező-képessége. A módosítást hamarosan tesztelik is, de ez csak egy kifogásolt pontra lehet megoldás és a lista hosszú…

Az indiaiaknak egyelőre nincs szerencséjük a saját típusukkal

Az indiaiaknak egyelőre nincs szerencséjük a saját típusukkal ,

A Thai Királyi Légierő egyből két századot is szentel a pilóta nélküli repülőeszközöknek. A 4. Ezred kötelékhez négy század (401-404. Század) tartozik, melyek főként F-16 Fighting Falcon és IAI Arava típusú gépeket repülnek. Az öreg izraeli típus folyamatos korszerűsítési igénye miatt a kivonás mellett, így szabadul fel a 402. Század, míg a 404-es jelenleg inaktív, ezt is UAV-kkel töltik fel.

A thai kormány emellett döntött az utolsó 6 darab F-16 Fighting Falcon vadászbombázó MLU-korszerűsítéséről is. A munkálatokat várhatóak 2017-re fejezik be és további 20 évet szolgálhatnak még a típus. Az RTAF 18 darab Falconnal rendelkezik, melyből az első hat már átesett a modernizáción, a második adag ráncfelvarrása pedig most van folyamatban.

A Holland Királyi Légierő két KDC-10 típusú légiutántöltő repülőgépet vezényelt Lengyelországba, a helyi F-16-osok pilótáinak továbbképzésére. A gyakorlat lényege, hogy gyakorolják a különböző nemzetek típusainak utántöltését, és a lengyelek is megismerjenek más tankereket. Lengyelország és Hollandia egyébként tagja a közös európai tankerflottát célzó projektnek.

Forrás: RNAF

Forrás: RNAF ,

A brazil szenátus július 29-én rábólintott a Gripen-szerződés részleteire, így augusztus 5-én végre aláírás kerülhetett a hivatalos okiratra és megkezdődött a típus beszerzése. A kontraktus ellenértéke 4.6 milliárd dollár, melyet 25 éves kölcsönként vesznek fel a brazilok, de csak 8 év után kell törleszteniük a 2.19%-os fix kamatú hitelt.

Laurent Fabius francia külügyminiszter a közelmúltban Iránba látogatott, ahol az iráni kormány közleménye szerint Mirage típusú gépekről tárgyaltak. Azt viszont nem közölték, hogy a jelenlegi Mirage F1-esek alkatrész-utánpótlásáról vagy későbbi gyártású Mirage-ok rendszeresítése került szóba.

Fotó: Shahram Sharifi

Fotó: Shahram Sharifi ,

Augusztus 6-án hegyvidéki területen lezuhant az Afgán Légierő egyik Mil Mi-17 ‘Hip’ típusú szállítóhelikoptere. A fedélzeten utazó 17 ember életét vesztette. Az első hírek szerint műszaki hiba okozta a balesetet.

Szerbia a 7 darab Mi-8-asa mellé két új típus is érkezik, déli szomszédunk 2-2 darab Airbus Helicopters AS532 Cougar és Mil Mi-171 típusú helikoptert vásárol. Az első gépek még idén megérkeznek, míg a maradékot jövőre szállítják le a gyártók.

Hamarosan szerb felségjellel is láthatjuk

Hamarosan szerb felségjellel is láthatjuk ,

Japán három darab Beechcraft TC-90 típusú tengerészeti járőrgépet ajándékozna a Fülöp-szigeteknek. A gépeket jelenleg kiképzésre használják, mivel a fedélzeti szenzorok némi korszerűsítést igényelnének.



A legfrissebb hírek szerint Salman király (Szaúd-Arábia) vásárolná meg az orosz megrendelésre legyártott, de át nem adott Mistral-osztályú hajókat. A hajók Egyiptomban állomásoznának, segítségükkel erősítenék jelenlétüket a Földközi-tengeren és az Arab-öbölben.

Fotó: RIAN

Fotó: RIAN ,

Idén befejeződik a Block 1-es verziójú MH-47G-k gyártása, de a US Army máris érdeklődik a Block 2 konfiguráció megvásárlása iránt. A beszerzendő darabszámot nem közölték.

Az F-35-ös először ivott külföldi tankerből. Az AF-4 jelzésű példány az Edwards támaszpontról felszállva az Olasz Légierő egyik KC-767A gépének töltőcsövére csatlakozott július 29-én.

Az Olasz Légierő engedélyezte a Guardian légi tűzoltó rendszer C-130J-ből történő használatát. A Super Hercules 20 000 liter vizet vihet magával, szemben a kisebb C-27J Spartan 6000 literjével.

Az Ogden Légi Logisztikai Komplexum befejezte az első T-38 üzemidő-hosszabbítását. A Pacer Classic III program keretében újabb 15-20 éves életciklussal nyúlik a Talonok üzemideje.

A Spanyol Védelmi Minisztérium 27 millió dollár értékben 4 darab MQ-9 Reaper típusú pilóta nélküli repülőeszközt vásárol. A csomagba tartozik két földi irányítóközpont is.

MQ-9 Reaper | Fotó: Wikipedia

MQ-9 Reaper | Fotó: U.S. Air Force /Staff Sgt. Brian Ferguson ,

Vietnam újabb két Szu-30MK2 típusú vadászbombázót vehetett át. A 8814 és 8815 oldalszámú gépeket szétszedett állapotban egy An-124-100 fedélzetén szállították új hazájukba.

Törökország további bázisokat kíván az Amerikai Egyesült Államok rendelkezésére bocsátani. Az újabb létesítmények átadásával a szíriai légicsapásokat segítenék.

Dél-koreai kutatók megtalálták a módját, hogy „hangfegyverrel” hogyan hatástalanítsák a pilóta nélküli repülőeszközöket. A 140 dB-les hangimpulzussal a képesek megzavarni az olcsóbb giroszkópokat.

Közreműködött: Eagle