|

Európai típust kap a közös EU-s tankerflotta

A napokban eldőlt, hogy az Airbus Defence&Space által kínált A330MRTT alkotja majd a közös európai tankerflotta gerincét.

Ahogy arról anno mi is beszámoltunk, 2012 novemberében Magyarország részvételével tíz európai ország (hazánk mellett az EU-tag Belgium, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg, Portugália és Spanyolország, valamint a nem EU-tag Norvégia) megállapodást írt alá egy közösen üzemeltetett, légiutántöltő repülőgépekből álló flotta létrehozásáról.

Fotó: Airbus Military

Fotó: Airbus Military ,

Nos, azóta sem lustálkodtak, a projektet a hátán cipelő hármas (Lengyelország, Norvégia és Hollandia) az Európai Védelmi Ügynökséggel (EDA), az unió közös fegyverkezési hivatalával együttműködve döntésre jutott és az Airbus Defence&Space által kínált A330MRTT-t választotta ki a feladatra.

Arról nem esett szó, hogy a típust megvásárolják az európai országok, avagy valamilyen bérleti konstrukcióban használnák. Az sem tisztázott még, hogy az alaptípus vagy a korszerűsített verzió került kiválasztásra. Annyi azonban biztos, hogy a típus 2019-től áll majd szolgálatba az európai zászló színei alatt.